Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Одеської області застерігає від зловживання процесуальними правами

26 квітня 2019, 09:13

ТОВ «Латоріца-Темп» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до ПП «АРТЕК-СОЮЗ» у справі №916/73/19 про стягнення 16 632 862,45 грн. з підстав заборгованості за договором поставки. Справу розглядав суддя Олександр Демешин.

Безпосередньо перед розглядом справи по суті судом було отримано заяви ПП «АРТЕК-СОЮЗ» про відвід судді та зустрічний позов ПП «АРТЕК-СОЮЗ» до ТОВ «Латоріца-Темп» про стягнення надлишково сплачених коштів по договору.

Однак, на думку суду, наведені дії з боку Відповідача у сукупності свідчать про свідоме та цілеспрямоване зловживання процесуальними правами з метою безпідставного затягування, або перешкоджання розгляду справи, зокрема:

- подання декількох завідомо безпідставних заяв про відвід судді, за приписами  ч. 4 ст. 35 ГПК України;

- численні маніпуляції з датою відправки зазначених заяв про відвід та зустрічної позовної заяви, що ускладнює встановлення судом дотримання Відповідачем процесуальних строків при зверненні із відповідними заявами.

Статтею 43 ГПК України визначено, що учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Суд зобов'язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені ГПК України.

Таким чином, ухвалою Господарського суду Одеської області від 07.03.2019 судом визнано заяви ПП «АРТЕК-СОЮЗ» про відвід судді від розгляду справи та зустрічний позов ПП «АРТЕК-СОЮЗ» до ТОВ «Латоріца-Темп» про стягнення  надлишково сплачених коштів по договору – зловживанням процесуальними правами та залишено їх без розгляду.

На підставі п. 2. ч. 1 ст. 135 ГПК України за зловживання процесуальними правами, вчинення дій з метою перешкоджання судочинству судом ухвалено стягнути з Відповідача в дохід державного бюджету штраф у розмірі 2000 грн.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 15.04.2019р. ухвала Господарського суду Одеської області від 07.03.2019р. залишена без змін, чим підтримано позицію суду першої інстанції.

 Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua)

 

За повідомленням прес-служби суду