Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На базі Запорізького апеляційного суду проведено періодичне навчання суддів запорізького регіону

26 квітня 2019, 08:58

25 квітня 2019 р. на базі Запорізького апеляційного суду   ‍‍Дніпровським  регіональним відділенням Національної школи суддів України для суддів окружних загальних судів  м. Запоріжжя та області проведено періодичне  навчання  за  темою: «Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні».

У  семінарі  прийняли участь  30  суддів. 

Від НШСУ прийняли участь: Олександр Мартиненко – директор Дніпровського регіонального відділення; викладачі: Ольга Шаповалова – начальник відділу підготовки викладачів, суддя ВСУ у відставці; Ольга Булейко – викладач-координатор відділу, суддя Апеляційного суду Запорізької області у відставці; Петро Заруба – суддя Дарницького районного суду м. Києва; Ольга Жукова  - суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя; Микола Місечко – суддя Оболонського районного суду м. Києва та Лілія Дараган – суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області.

Також в заході прийняла участь голова Великобілозерського районного суду Запорізької області Яцун Оксана Олександрівна.                    

Вітальними  словами  захід  відкрив голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка, який наголосив на актуальності теми семінару та побажав присутнім  плідної роботи.

Учасники семінару прослухали доповіді за темами: «Слідчий суддя та судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. Міжнародні стандарти діяльності слідчого судді», «Правові висновки  Верховного Суду щодо діяльності слідчого судді», «Проблема забезпечення балансу між інтересами держави та дотриманням прав і свобод людини слідчими суддями в Україні».


У своїх доповідях викладачі представили основні міжнародні стандарти діяльності слідчого судді, обговорили актуальні питання обрання та продовження запобіжних заходів, висвітлили практику Європейського суду з прав людини щодо дотримання права особи на свободу та особисту недоторканність під час обрання та продовження запобіжних заходів. 

Окрему увагу тренери приділили  питанням розгляду слідчими суддями окремих видів клопотань (відсторонення від посади, надання тимчасового доступу до речей і документів,  арешт майна, допит свідка, обшук тощо) та ознайомили з Практикою Європейського суду з прав людини за статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції. 

 

Під час навчання викладачі  використовували  презентації  Power point; Крім лекцій тренери проводили  практичні заняття в малих групах, експрес-опитування з використанням клікерів з подальшим обговоренням, «мозковий штурм» та модеровані дискусії.

Навчання тривало вісім годин. По закінченню семінару слухачі заповнили анкети щодо рівня якості викладання, актуальності і ґрунтовності змісту програми.

Усім присутнім суддям були вручені сертифікати Національної школи суддів України. 

За повідомленням прес-служби суду