Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники органів юстиції зібралися обговорити результати експертного аудиту поточного стану створення ЄСІТС

26 квітня 2019, 08:38

25 квітня 2019 року у Києві проходить розширене засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Захід відбувається у форматі круглого столу і присвячений ключовим питанням створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Участь у заході, організованому Вищою радою правосуддя та Проектом ЄС «Право-Justice», беруть представники органів та установ сфери юстиції, судів, національні та міжнародні експерти.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, керівник Проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас та інші.

Володимир Говоруха, перш за все, висловив подяку Проекту ЄС «Право-Justice» за сприяння у проведенні цього заходу та плідну співпрацю у питанні реформування системи правосуддя.

«Одним із пріоритетів судової реформи, визначених Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, є поетапне запровадження інструментів «електронного правосуддя», – сказав Голова ВРП. – Такі інструменти дадуть змогу користувачам звертатися до суду, сплачувати судовий збір, брати участь у провадженнях та отримувати необхідну інформацію і документи електронними засобами тощо».

Голова ВРП нагадав, що функціонування «електронного правосуддя» в Україні має забезпечити Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, створення якої передбачено змінами до процесуальних кодексів, що набрали чинності у грудні 2017 року. ЄСІТС функціонуватиме у судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах і таким чином буде забезпечено автоматизацію робочих процесів та оптимізацію документообігу системи правосуддя. Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

Для належної підготовки до запровадження ЄСІТС, зокрема для попереднього розгляду проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, рішенням Вищої ради правосуддя від 10 травня 2018 року утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. До участі у роботі Постійної комісії залучено, зокрема, Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, Державну судову адміністрацію України, Національну школу суддів України, Верховний Суд, Раду суддів України, Мін’юст, Генеральну прокуратуру України, Національну поліцію України, Національну асоціацію адвокатів України, Держагентство з питань електронного урядування України, апеляційні суди, місцеві суди, державне підприємство «Інформаційні судові системи».

За результатами розгляду проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему Вища рада правосуддя 28 лютого 2019 року, врахувавши рекомендації Постійної комісії, прийняла рішення повернути Державній судовій адміністрації України проект зазначеного Положення у зв’язку з необхідністю його суттєвого доопрацювання.

З метою доопрацювання проекту вказаного Положення розпорядженням Голови Вищої ради правосуддя від 6 березня 2019 року створено робочу групу. Робочою групою за участю членів Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України та державного підприємства «Інформаційні судові системи» проведено низку засідань, під час яких ретельно опрацьовано пропозиції та зауваження до проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, що надійшли від судів усіх інстанцій, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Ради суддів України та інших залучених органів.

«Сьогодні планується обговорення доопрацьованого проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Надзвичайно важливо почути думку кожного, хто буде використовувати ЄСІТС: суддів, адвокатів, представників органів державної влади, – сказав В.Говоруха. – На етапі впровадження системи з метою мінімізації ризиків впровадження необхідно всім разом обговорити недоліки та труднощі, пов’язані із цим питанням, адже створення та забезпечення належного функціонування ЄСІТС є надзвичайно важливим та дуже непростим завданням».

Очікується, що під час сьогоднішнього круглого столу будуть обговорені результати експертного аудиту поточного стану роботи ЄСІТС, пропозиції до Положення, зібрані Постійною комісією, проблематика запровадження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України електронного суддівського досьє, ключові питання взаємодії із іншими реєстрами та базами даних тощо, а також рекомендації міжнародних експертів, які поділяться передовим досвідом запровадження «електронного правосуддя».

«Зміни, які відбуваються сьогодні у системі правосуддя як на законодавчому, так і на інституційному рівні, покликані забезпечити кращий доступ до правосуддя, що в кінцевому підсумку має на меті відновлення суспільної довіри до судової влади та утвердження авторитету правосуддя», – наголосив Голова ВРП.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України