Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чернігівський окружний адміністративний суд приєднався до Всеукраїнської акції «Урок справедливості»

28 лютого 2019, 11:27

Чернігівський окружний адміністративний суд підтримав ініціативу Асоціації розвитку суддівського самоврядування в рамках Всеукраїнської акції для школярів 1-4 класів «Урок справедливості». Акцію започатковано за підтримки Ради суддів України та сприяння Програми USAID "Нове правосуддя" (рішення Ради суддів України від 17.09.2018 №59).

Метою таких комунікаційних заходів є утвердження принципів верховенства права, донесення дітям у доступній формі знань про роль суду у суспільстві та державі, важливості принципу верховенства права, справедливості і рівності всіх перед обличчям закону.

Так, 27 лютого суддя-спікер Чернігівського окружного адміністративного суду Дмитро Лобан та головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення та аналітично-статистичної роботи Алла Бобрушко провели пізнавальний "Урок справедливості" для учнів приватної школи «МудрАнгелики».

Під час уроку дітям було презентовано мультфільм про суд, знятий в рамках проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». Він створений для підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів України.

Завдяки проведеній акції школярі мали можливість відчути себе в ролі справедливих суддів та допомогти героям яскравого мультфільму «Кінь проти Хом’яка» чесно вирішити спір, що виник між мешканцями лісу. За сценарієм, Кінь загубив підкову, а Хом’як її знайшов. Проте Кінь захотів повернути втрачену річ. Не дійшовши згоди, головні герої звернулися до Черепахи, щоб та вирішила їх суперечку.

Думки щодо того, хто ж з героїв мультфільму правий, а хто ні досить різнилися – діти активно відстоювали свої позиції. Мультиплікаційна суддя Черепаха уважно вислухала сторони та свідків, довго роздумувала  та винесла свій вердикт, який, можливо, став несподіванкою для частини учнів. Однак, всі погодилися з тим, що обов’язковість рішення для всіх є запорукою мирного життя у подальшому. Думка дітей була одностайною: бути справедливим та вирішувати спори між сторонами – нелегка справа.

Дізналися діти, чим відрізняється «знахідка» від «крадіжки» і пообіцяли останнього ніколи не вчиняти. Насамкінець Дмитро Лобан продемонстрував присутнім мантію та нагрудний знак судді.

Наприкінці уроку учні отримали значки з серії «Справедливці» та диплом про участь у всеукраїнській акції. Алла Бобрушко побажала школярам не сваритись, а якщо таке трапиться, то швидше прийти до справедливого вирішення суперечки та дійти миру.

Школярі залишали стіни суду задоволені та сповнені приємних вражень від побаченого та почутого.

За повідомленням прес-служби суду