Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд замінив арешт на штраф пенсіонерові, що вдарив односельця

15 лютого 2019, 12:36

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу чоловіка, котрий кілька разів вдарив односельця під час спільного застілля. Перша інстанція визнала пенсіонера, 1967 року народження, винним за частиною другою статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я). За це чоловікові призначили покарання – два місяці арешту. В апеляційній скарзі обвинувачений та його захисник вини не заперечували та просили змінити вирок у частині призначеного покарання - пом’якшити його.

У квітні минулого року обвинувачений та потерпілий перебували за одним столом у гостях у знайомого в селі Пирогівці, де усі вони проживають. Тоді, за словами обвинуваченого, потерпілий, який був у стані алкогольного сп’яніння, почав ображати його, а потім і його дружину. Пенсіонер, сидячи за столом, вдарив рукою потерпілого у щелепу, а коли той впав на землю – ще раз поцілив ногою в око.

Колегія суддів Хмельницького апеляційного суду, дослідивши усі обставини інциденту, дійшла висновку, що покарання у виді арешту для обвинуваченого засуворе. Суд першої інстанції не врахував, що ініціатором конфлікту був сам потерпілий, котрий у стані алкогольного сп’яніння ображав обвинуваченого. Останній - пенсіонер, який, ані до адміністративної, ані до кримінальної відповідальності раніше не притягувався. Свою вину визнав повністю та готовий відшкодувати заподіяну шкоду.  Зважаючи на ці обставини, вирок суду першої інстанції апеляційний суд змінив у частині призначення покарання – два місяці арешту замінив на штраф у сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 1700 гривень.

За повідомленням прес-служби суду