Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Активна інформаційно-просвітницька робота, запорука довіри до судової влади,- Зарічний районний суд м. Сум

12 лютого 2019, 18:04

Звичайно захист прав громадян – найперша і найголовніша функція судової системи. Але в тому числі одним із головних напрямків роботи Зарічного районного суду м. Суми є активна комунікація та інформаційно-просвітницька діяльність, що направлені на належне формування правосвідомості громадськості та позитивного іміджу суду.

Постійно використовуємо офіційний веб-сайт Зарічного районного суду м. Суми як джерело інформації. Зазвичай не чекаємо, доки у нас попросять інформацію журналісти, а даємо її першими. Але використовуємо не лише сайт, а і соціальні мережі: Facebook,Instagram, Telegram, відео додаємо на YouTube. Адже у кожної соцмережі своя аудиторія, і розповідаючи про роботу суду не лише на сайті суду – таким чином ми залучаємо та інформуємо якнайширшу кількість громадян.

У зв’язку з суттєвими змінами до законодавства, сайт суду постійно наповнюється оновленою інформацією (це підрозділи Нове в законодавстві та Юридичний лекторій).

З метою підвищення рівня правової обізнаності населення судді та працівники апарату готують статті на актуальні теми. Так у 2018 році матеріали, підготовлені головою суду Ганною Шелєховою та помічником судді Аллою Рубаненко, опубліковані:

  1. в газеті Закон і бізнес стаття під назвою «Мир за меншу ціну". Які можливості дає сторонам урегулювання спору за участю судді».
  2. в газеті Закон і бізнес стаття під назвою «Угода понад законом». В публікації викладено узагальнення судової практики щодо видворення з України іноземців та осіб без громадянства;
  3. в газеті Закон і бізнес стаття під назвою «Без прописки, без дозволу». В узагальненні судової практики щодо видворення з України іноземців та осіб без громадянства проаналізовано, на які саме обставини слід звертати увагу;
  4. в газеті Закон і бізнес стаття під назвою «Довідка про бідність». Викладено аналіз причин відмов у задоволенні заяв громадян щодо звільнення від сплати судового збору або щодо відстрочення сплати.
  5. в газеті Закон і бізнес стаття під назвою «За крок від корупції», підготовлена заступником голови суду Олександром Капкіним.

Проведення просвітницької роботи

Активна комунікаційна робота Зарічного районного суду м. Суми направлена не лише на журналістів, які поширюють потім інформацію про суд через власні ресурси.  В суді постійно проводяться зустрічі та круглі столи з юристами (адвокатами, прокурорами, слідчими, працівниками центрів надання безоплатної вторинної допомоги). Зазвичай обговорюються судова практика та рекомендації вищих судів щодо конкретної категорії справ, і тренінги по роботі з сайтом нашого суду, новели законодавства, судова реформа:

А детальніше про кожну зустріч та захід Ви можете дізнатися на нашому сайті у розділі Прес-центр – Зв’язки з громадськістю. А більше фото із кожної зустрічі – у розділі Фотогалерея, а також в соціальних мережах Facebook та Instagram.

Частими гостями в суді є школярі та студенти. Для них також піготовлено різні програми, що є цікавими для різного віку:  це і історія нашого суду, і розповіді для найменших про символи судової влади (мантію, герб та прапор), і тлумачення у простій доступній формі про гілки влади у державі та гра на цю тему, і розповідь про символ правосуддя - богиню Феміду. Для дітей старшої школи цікавою є тема: відповідальність неповнолітніх. У 2018 році для школярів та студентів було проведено 29 «Днів відкритих дверей» та 5 лекцій у школах та ВУЗах міста.

 

У звітному періоді Зарічний районний суд м. Суми активно приєднався до Всеукраїнської акції «Урок справедливості»! У 2018 році їх проведено 20. Школярам на прикладі героїв мультфільму голова суду Ганна Шелєхова та суддя-спікер Ганна Кривцова, які проводили ці уроки, на простих прикладах пояснювали як суд вирішує спори між сторонами. Діти активно приймали участь у дискусії та допомогали героям мультфільму справедливо вирішити спір, що виник у мультфільмі. Такі «Уроки справедливості» сприяють вихованню правової освіти молоді, знайомству з роботою суду, пропагування доступності суду.

   

З 25 жовтня по 30 листопада в Зарічному районному суді м. Суми, з нагоди відзначення Дня працівників суду, проходив конкурс малюнків серед учнів шкіл міста на тему "Правосуддя". 22 грудня відбулося урочисте нагородження переможців.

Завдяки такій просвітницькій роботі у представників молодого покоління, що відвідують суд або спілкуються з суддями, змінюється думка про роботу суду на кращу та формується правильна, правдива та відповідаюча дійсності точка зору про те, що в суді працюють звичайні люди, які чесно виконують свою роботу й допомагають суспільству. Крім того, хочемо звернути увагу й на те, що позитивність таких просвітницьких заходів для студентів полягає ще і у можливості визначитись із професійною долею.

Цикл інформаційних передач «Про суд» та виступи на радіо

У 2018 році було продовжено роботу по зйомках передачі «Про суд» на телеканалі UA:Суми. У звітному періоді вийшло 3 передачі на телебаченні та 4 передачі на обласному радіо «Слобода FM». Їх метою є підвищення обізнаності громадян про судові правила і процедури; надання інформації про діяльність Зарічного районного суду м. Суми; сприяння співпраці між судом та громадянами; формування довіри суспільства до системи судочинства України і підвищення авторитету судової влади.

Модельні судові засідання та правові квести для студентів

З метою активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів, підвищення якості підготовки фахівців та налагодження ефективної співпраці студентів із судом 18 квітня та 14 травня 2018 року в Зарічному районному суді м. Суми відбулися модельні судові засідання зі студентами-правниками.

Працюючи зі студентами ми також шукаємо нові форми роботи. Адже у ВУЗах усі вони і так будуть слухати лекції на тему правосуддя, відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень та інші. Ще однією новою формою співпраці зі студентами юричних факультетів стало проведення квестів.

11 травня 2018 року проведено правову квест-гру «Захисти свої права у суді». Мета проведеного заходу – підвищення рівня правової культури молодого покоління, пропагування доступності суду, підвищення рівня обізнаності молоді з роботою суду.

   

Стажування майбутніх суддів та проходження практики студентами в суді

З 23 жовтня по 21 листопада, в рамках програми та навчального плану спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, в Зарічному районному суді м. Суми стажувалися п’ять майбутніх суддів. Направлені вони були до суду із Національної школи суддів після успішного складання випробувальних іспитів. За період стажування майбутні судді детально встигли познайомитися із роботою суду.

Крім того, керівництвом суду постійно проводяться вступні бесіди зі студентами, які проходять практику в суді, щодо цінностей судової системи та значення суду для громадян.

 

Заходи, у яких судді та працівники суду приймали участь

Не можна залишити поза увагою роботу голови суду щодо забезпечення участі представників суду і самої особисто в заходах інших установ. Також у 2018 році суд приймав активну участь у семінарах та майстер-класах на запрошення інших установ та організацій. Крім того і судді, і працівники апарату суду протягом року постійно підвищують рівень власної компетенції. Проходять різні курси в Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів та дистанційні курси.

   

Висновки

Підсумовуючи можна сказати, що Зарічний районний суд м. Суми плідно працює у напрямку прозорості здійснення правосуддя, підвищення авторитету та довіри до судової влади в України, а підтвердженням цьому є подяки працівникам апарату та суддям від вдячних відвідувачів. Але незважаючи на усі позитиви, суд не зупиняється на досягнутому, тому постійно працює над побудовою нових комунікаційних стратегій задля забезпечення відкритості, доступності та прозорості у своїй діяльності.

За повідомленням прес-служби суду