Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Американське громадянство і відсутність доручення на виконання функцій міністра, - суддя-спікер ОАС роз`яснив позицію суду у справі Уляни Супрун

05 лютого 2019, 17:27

Суддя-спікер Окружного адміністративного суду Богдан Санін оприлюднив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook позицію суду щодо сьогоднішнього рішення у так званій справі Уляни Супрун.

Щодо ухвали про забезпечення позову по справі народного депутата І. Мосійчука до в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, він зокрема, зазначив: «У Окружному адміністративному суді міста Києва триває розгляд справи за позовом Мосійчука Ігоря Володимировича до Виконуючої обов'язки Міністра охорони здоров'я України Супрун Уляни Надії про встановлення відсутності компетенції (справа №640/643/19) Було відкрито провадження 14.01.2019 та призначено спрощене судове засідання на 15.02.2019.
У даній справі народним депутатом України І. Мосійчуком подана заява про забезпечення позову, яка була отримана суддею 04.02.2019.
Якщо учасник справи подав заяву про забезпечення позову – суд має прийняти рішення протягом двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи. Це передбачено ст.154 Кодексу адміністративного судочинства України
».

Суддя також нагадав, що забезпечення позову – це тимчасові заходи до завершення розгляду справи, які може застосувати суд, у двох випадках(ст.151 КАСУ): 1) якщо невжиття таких заходів ускладнить або унеможливить виконання рішення суду (по суті та у цій справі);
2) якщо є очевидні ознаки протиправності рішення, дій або бездіяльності, та порушення прав, свобод або інтересів позивача.

Забезпечення позову викладається у формі ухвали суду і приймається за заявою учасника справи (сторони по справі) або за власною ініціативою, та застосовується на будь-якій стадії розгляду справи.

На запитання, які саме були причини для прийняття Окружним адміністративним судом м. Києва ухвали, Богдан Санін пояснив:  «При прийнятті ухвали про забезпечення позову суд керувався наступним (тезисна позиція): розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.07.2016 №550-р, тимчасово, з 01.08.2016 виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України покладено на першого заступника Міністра охорони здоров'я України Супрун Уляну Надію. За чинною постановою Кабінету Міністрів України №1096 від 17.07.2003 у разі тимчасової відсутності міністра перший заступник виконує його обов’язки, окрім визначення політичних пріоритетів та стратегічних напрямів роботи міністерства та участі у прийнятті рішень на засіданнях Кабінету Міністрів України. Окрім того, для виконання повноважень Міністра охорони здоров’я України понад один місяць, мало бути саме доручення відповідного міністра. Однак, перший заступник Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун безпосередньо бере участь у прийнятті рішень на засіданнях Кабінету Міністрів України. Окрім того, вказано, що Уляна Супрун у 2015 році отримала громадянство України, при цьому не припинивши набуте нею раніше громадянство Сполучених Штатів Америки, та перебуває у іноземному громадянстві. За положеннями Закону України «Про громадянство України» іноземці, протягом дох років з моменту прийняття їх до громадянства України мають подати документ про припинення іноземного громадянства.
Як наслідок, суддя погодився щодо наявності ознак очевидної протиправності дій першого заступника Міністра охорони здоров'я України У. Супрун, при виконанні обов'язків Міністра охорони здоров'я України, якими вона не була наділена в порядку, передбаченому діючим законодавством.
Суд дійшов висновку, що вжиття заходів забезпечення адміністративного позову шляхом, зазначеним у клопотанні позивача, буде мати наслідком збереження існуючого становища до розгляду справи по суті
».

Богдан Санін також наголосив, що вказана ухвала не означає, що перший заступник Міністра охорони здоров’я України У. Супрун позбавлена повноважень. «Навпаки, наголошуємо, що першому заступнику Міністра охорони здоров’я України У. Супрун заборонили вчиняти дії, спрямовані на реалізацію виключно повноважень Міністра охорони здоров’я України та не забороняли виконувати повноваження, функції та обов’язки, які їй делеговані як першому заступнику Міністра охорони здоров’я України», – йдеться у повідомленні.

Богдан Санін також наголосив, що ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення, а її оскарження не зупиняє дію ухвали. «Якщо в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун не погоджується із ухвалою, то має право оскаржити її до апеляційного суду протягом 15 днів –… до Шостого апеляційного адміністративного суду…. Однак, оскільки на даний час, ще повноцінно не функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, тому апеляційна скарга на ухвалу про забезпечення позову має подаватись до Окружного адміністративного суду м. Києва (або особисто, або шляхом направлення на адресу суду поштового відправлення), – роз`яснив суддя-спікер. …– По-друге, перший заступник Міністра охорони здоров’я України У. Супрун має право звернутись до Окружного адміністративного суду м. Києва із клопотанням про скасування заходів забезпечення позову. Таке клопотання має бути належним чином мотивоване (обґрунтоване) та містити документи, якими обґрунтовується її позиція».

За повідомленням прес-служби суду