Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До суду надійшло провадження за обвинуваченням голови сільради у вимаганні коштів у орендаря за збір свого врожаю

31 січня 2019, 17:14

30 січня 2019 року до Білопільського районного суду Сумської області надійшло кримінальне провадження стосовно громадян К. і Т. за фактом вимагання грошових коштів та підроблення і використання офіційних документів.

Так потерпілий К. упродовж 2004-2017 р.р. використовував виділену сільрадою земельну ділянку. Восени 2017 року останній засіяв земельну ділянку озимою пшеницею. В грудні того ж року реєстратором Держгеокадастру потерпілому К.  відмовлено у внесенні  відомостей до держземкадастру через невідповідність документів вимогам законодавства.

Вирівський сільський голова К., скориставшись відмовою у внесенні відомостей  до держземкадастру, ініціював перед сільрадою питання надання  земельної ділянки, яка частково співпадала з ділянкою потерпілого К., громадянину Р., як учаснику АТО.

В подальшому сільський голова К. запропонував Р. передати землю в оренду громадянину Т., з яким перебуває у дружніх відносинах.

Таким чином засіяна потерпілим К. земля опинилася у власності Р.

Громадянин Р. перебував у зоні АТО в той час, коли громадянин Т. підробив офіційні документи і передав собі в оренду землю, що належала Р. 

Згодом голова сільради К., використовуючи своє службове положення, разом із Т. вступили між собою у попередню змову про вимагання коштів з потерпілого К. у сумі 12000 грн за надання можливості безперешкодно зібрати вирощений ним врожай озимої пшениці та неповідомлення правоохоронним органам про, нібито, самовільне зайняття земельної ділянки з погрозою насильства над потерпілим, обмеження його прав та законних інтересів шляхом збирання його врожаю іншими особами у разі відмови від передачі 12000 грн.

Отже, голова Вирівської сільради К. вчинив кримінальне правопорушення  за частиною другою статті 189 Кримінального кодексу України, а громадянин Т. вчинив кримінальні правопорушення за частиною другою статті 189, частиною першою статті 366 та частиною четвертою статті 358 Кримінального кодексу України.

Санкції статей Кримінального кодексу України, за якими обвинувачуються К. і Т., передбачають:

  • частина друга статті 189 (вимагання передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, обмеження його прав та законних інтересів, вчиненому службовою особою з використанням свого службового становища, за попередньою змовою групою осіб) - карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7-ми років;
  • частина перша статті 366 Кримінального кодексу України (складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів) - караються штрафом до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років;
  • частина четверта статті 358 Кримінального кодексу України (Використання завідомо підробленого документа) - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6-ти місяців, або обмеженням волі на строк до 2-х років.

Підготовче судове провадження по даній справі призначено на 13:00 год 11 лютого 2019 року.

 Головуючий суддя – Замченко А.О.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/190/19.

 

За повідомленням прес-служби суду