Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генеральної прокуратури України щодо факту погроз судді господарського суду Харківської області Бураковій А.М.

30 січня 2019, 17:07

Вища рада правосуддя 29 січня 2019 року розглянула повідомлення судді господарського суду Харківської області Буракової Алли Миколаївни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що суддя Буракова А.М. повідомила, що в її провадженні перебуває справа за позовом акціонерного товариства «СБЕРБАНК» до ПрАТ «Термолайф», ПрАТ «Харківський коксовий завод», державного реєстратора, комунального підприємства «Центр інвентаризації та реєстрації нерухомості» Протопопівської сільської ради, ПрАТ «Слобожанський коксовий завод», ПрАТ «Терморок» про визнання недійсними рішень, визнання протиправним та припинення дій, визнання незаконними дій та скасування рішень державного реєстратора.

28 вересня 2018 року до канцелярії господарського суду Харківської області надійшло повідомлення АТ «СБЕРБАНК» за підписом голови правління, яке містило вказівки щодо порядку розгляду справи та погрози на адресу судді. Також у повідомленні зазначалося, що будь-які дії, спрямовані на утиск інтересів АТ «СБЕРБАНК», або дії, вчинені на користь опонентів АТ «СБЕРБАНК», будуть розцінюватись як умисні перешкоди інтересам Російської Федерації та матимуть наслідки у вигляді відкриття кримінальних проваджень стосовно таких осіб Слідчим комітетом Російської Федерації.  

Під час проведення перевірки до Вищої ради правосуддя надійшов лист за підписом голови правління АТ «СБЕРБАНК», у якому зазначено, що представникам банку стало відомо про надходження на ім’я кількох суддів господарських судів листів із погрозами від імені представника банку у разі неприйняття рішень на їхню користь. У зв’язку із цим представник банку подав заяву про вчинення кримінального правопорушення за фактом підробки документів.

Генеральна прокуратура України повідомила, що 14 листопада 2018 року прокуратурою Харківської області розпочато досудове розслідування, відкрито відповідне кримінальне провадження за фактом втручання в діяльність судді.  

Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 листопада 2018 року за повідомленням судді господарського суду Харківської області Буракової Алли Миколаївни.

 

Прес-центр судової влади України