Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв поінформував про діяльність Палати на зборах суддів ВС у КАС

30 січня 2019, 16:16

На розгляд Великої Палати Верховного Суду протягом 2018 року передано майже  2700 процесуальних справ і скарг, з них 1641 – адміністративні справи, тобто 61% від  усіх надходжень до Великої Палати від усіх юрисдикцій. Про діяльність Великої Палати Верховного Суду щодо розгляду адміністративних справ у минулому році розповів Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв  на зборах суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, що відбулися 25 січня 2019 року.

Він, зокрема, поінформував, що на кінець року Велика Палата всього розглянула 1009 справ і матеріалів (59 %) адміністративної юрисдикції.

Касаційним адміністративним судом у складі ВС для розгляду Великою Палатою було передано 888 справ за касаційними скаргами. Серед них стосувалися відступу від практики касаційного суду – 4 справи, відступу від висновку Великої Палати ВС – 3 справи, виключно правової проблеми – 10 справ, порушення правил предметної юрисдикції – 829 справ. У залишку (станом на кінець 2018 року) – 351 справа.

Всеволод Князєв також повідомив, що до Великої Палати надійшло 38 справ та матеріалів для перегляду судових рішень у зв’язку з виключними обставинами (щодо встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні цією справи судом), розглянуто 35 справ, з яких повернуто 5, прийнято рішення по суті у 30 справах.

На рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшло 558 апеляційних скарг, з них розглянуто 338, повернуто 59, відмовлено у відкритті провадження 15. Задоволено зі зміною або скасуванням судового рішення 34 апеляційні скарги від усієї кількості справ, розглянутих по суті, відмовлено у задоволенні 216 апеляційних скарг, ухвалене інше рішення у 14 справах.

Для апеляційного перегляду рішень у 7 зразкових справах, які були передані Великій Палаті, надійшло 90 скарг. Секретар Великої Палати Верховного Суду пояснив, що спочатку подають апеляцію учасники справи, а потім особи, яких це питання стосується, звертаються із заявами про приєднання до апеляційних скарг. Так, наприклад, було у справі щодо пенсій працівників органів внутрішніх справ, коли надійшло близько 80 апеляційних скарг додатково до первинної апеляційної скарги.

Всеволод Князєв подякував суддям Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді за правильне застосування фільтрів, завдяки чому до Великої Палати доходять ті справи, які мають суттєве значення для правозастосовної практики.

Крім цього, до Великої Палати надійшло 54 скарги на рішення Вищої ради правосуддя, ухвалені за результатами розгляду скарг на рішення її дисциплінарної палати. З них розглянуто 36, повернуто або відмовлено у відкритті провадження у 6, задоволено – 2, відмовлено у задоволенні 28 скарг.

Чотири судді Великої Палати, обрані Касаційним адміністративним судом ВС (повний склад ВП – 17 суддів), ухвалили за рік 2614 рішень у межах розгляду справ і матеріалів.

Як зазначив Всеволод Князєв, судді брали активну участь у заходах, не пов’язаних із процесуальною діяльністю, але потрібних для вдосконалення професійного рівня самих суддів, підвищення іміджу Верховного Суду, розвитку правової держави. За безпосередньою участю суддів адміністративної юрисдикції ВП було проведено понад 20 робочих зустрічей у форматі круглих столів, конференцій, обговорень, нарад тощо. Також судді активно долучалися до викладацької і наукової роботи.

За повідомленням прес-служби суду