Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Свідка у справі через прояв неповаги до суду притягнуто до адміністративної відповідальності

30 січня 2019, 15:33

 

Постановою Маневицького районного суду Волинської області від 23 січня 2019 року чоловіка, який порушував громадський порядок під час судового засідання, було притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено стягнення у виді 850 гривень штрафу. Чоловік, житель Маневицького району Волинської області, був свідком і одному із судових процесів щодо притягнення особи до адміністративної відповідальності у Маневицькому районному суді.

Під час засідання чоловік заважав проведенню слухання: намагався вступити в суперечку із суддею, не реагував на зауваження, поводив себе зухвало, на попередження судді щодо можливого складення протоколу за неповагу до суду не реагував, у зв’язку із чим було оголошено перерву в судовому засіданні. Питання про притягнення особи до адміністративної відповідальності у подібних випадках вирішується судом негайно після вчинення порушення. Тож судовим розпорядником було складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (прояв неповаги до суду).

Спільно з працівниками Маневицького ВП ГУ Національної поліції громадянин був направлений до центральної районної лікарні для проходження огляду щодо наявності чи відсутності алкогольних або наркотичних речовин у його організмі.

Прес-служба Маневицького районного суду наголосила, що ті самі діяння, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, на особу може бути накладене стягнення у виді штрафу від 150 до 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 2550 до 4250 грн.), або виправних робіт на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або отримати до 15 діб адміністративного арешту.

«На жаль, випадки зневажливого ставлення до служителів Феміди непоодинокі. Під час розгляду судових справ суд нерідко стикається з тим, що окремі учасники процесу не з'являються у судове засідання, не повідомляють про причини своєї неявки. Така несумлінна поведінка призводить до відкладення розгляду справи й, як наслідок, — до затягування судового процесу. Це порушує права і законні інтереси інших учасників процесу, які належним чином виконують свої процесуальні обов’язки. Відповідно, подібна «нечемність» не повинна залишатися без реагування, визначеного кодексами», – наголосили у суді, закликавши відвідувачів суду та учасників судових процесів дотримуватися вимог закону та правової культури.

Ілюстрація художника Давида Чичкана

За повідомленням прес-служби суду