Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув земельну ділянку на острові Труханів у місті Києві до комунальної власності

21 січня 2019, 16:49

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Господарського суду міста Києва, яким зобов’язав Міжгалузеве науково-технічне колективне підприємство «Лана» привести у попередній стан та повернути Київській міській раді земельну ділянку площею 828,51 кв.м по вул. Паркова дорога, 2А на острові Труханів у місті Києві. 

Вказаним підприємством було збудовано об’єкт нерухомості без відповідної дозвільної та проектної документації на земельній ділянці, що не була належним чином відведена для цієї мети.

Заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 4 в інтересах держави в особі Київської міської ради звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Міжгалузевого науково-технічного колективного підприємства (далі – МНТКП) «Лана» про зобов'язання повернути земельну ділянку, у зв’язку з її незаконним користуванням та розміщенням на ній об'єкту нерухомості без будь-яких правовстановлюючих документів.   

Місцевим господарським судом позов задоволено та зобов'язано підприємство   повернути Київській міській раді земельну ділянку площею 828,51 кв.м по вул. Паркова дорога, 2А на о. Труханів у м. Києві, яка використовується для експлуатації та обслуговування нежитлового приміщення, привівши земельну ділянку у придатний для використання стан (попередній стан).

Відповідач не погодився із рішенням суду першої інстанції та звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва та відмовити в задоволенні позовних вимог повністю.

Як встановлено судом апеляційної інстанції на підставі матеріалів справи, у березні 2015 року Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) складено акт обстеження спірної земельної ділянки.

Відповідно до зазначеного акта земельна ділянка, орієнтовною площею 828,51 кв.м, за адресою: м. Київ, вул. Паркова дорога, 2А огороджена парканом та на ній розпочато добудову другого поверху існуючої нежитлової споруди та побудовано нову дерев'яну споруду. Рішень про передачу зазначеної земельної ділянки у власність чи користування відповідачу Київська міська рада не приймала; документ, який посвідчує право власності чи право користування земельною ділянкою згідно вимог ст. 126 Земельного кодексу України в Департаменті земельних ресурсів не зареєстровано.

Вказане, також, встановлено Актом перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог земельного законодавства Державної інспекції сільського господарства України.

Місцевим господарським судом встановлено, що на підставі рішення Святошинського районного суду міста Києва від 27.04.11 у справі № 2-3306/10 відповідачем зареєстровано право власності на нежитлову будівлю Літ. А загальною площею 44,1 кв.м за адресою: м. Київ, вул. Паркова дорога, 2А (Дніпровський район міста Києва).

Проте, рішенням Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва від 14.12.11 у справі № 22-ц/2690/11289/2011 постанову Святошинського районного суду міста Києва від 27.04.11 у справі № 2-3306/10 скасовано.

 Рішення обґрунтовано тим, що підприємством не було надано належних правовстановлюючих документів на земельну ділянку по вул. Паркова дорога, 2А в місті Києві, а також про надання йому зазначеної земельної ділянки в користування (оренду) у відповідності до приписів Земельного кодексу України.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення Апеляційного суду міста Києва залишено без змін.

Зазначеними вище рішеннями встановлено, що МНТКП «Лана» не набуло права власності на нежитлову будівлю літ. “А” загальною площею 44,1 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, Паркова дорога, 2А на підставі ст.ст. 328, 331 Цивільного кодексу України, оскільки вказане нерухоме майно було збудоване без відповідної дозвільної та проектної документації та в порушення ст.ст. 116, 124, 126 Земельного кодексу України, ст.ст. 24, 29 Закону України “Про планування та забудову територій”, та є самочинно збудованим, позаяк позивачем для реєстрації права власності на вказане нерухоме майно не було надано документів на відведення земельної ділянки, присвоєння поштової адреси, дозвільної документації та акту прийняття будівлі в експлуатацію, правовстановлюючих документів та договорів про надання ділянки в користування (оренду).

Судом, також, встановлено, що клопотання про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою для отримання земельної ділянки в оренду були подані 08.07.2011, тобто після постановлення Святошинським районним судом міста Києва рішення про визнання права власності на спірну будівлю.

Крім того, в подальшому, Постановою Окружного адміністративного суду міста  Києва від 02.11.2016 у справі №826/4277/16, яка залишена без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 24.10.2017, визнано протиправним та скасовано рішення Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, згідно з яким право власності на нежитлову будівлю (літ. А) загальною площею 44,1 кв.м., що розташована за адресою: м. Київ, вул. Паркова дорога, 2-А за Міжгалузевим науково-технічним колективним підприємством «Лана» та скасовано рішення КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна» про державну реєстрацію права власності, згідно з яким право власності на нежитлову будівлю (літ. А) загальною площею 44,1 кв.м., що розташована за адресою: м. Київ, вул. Паркова дорога, буд. 2-а, зареєстровано за Міжгалузевим науково-технічним колективним підприємством «Лана».

Господарськими судами обох інстанцій встановлено, що земельну ділянку площею 7684,6 кв.м за адресою м. Київ, вул. Паркова дорога, 2А закріплено за Центральним парком культури і відпочинку міста Києва, а також враховано, що матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження факту відведення Київською міською радою земельної ділянки за зазначеною адресою відповідачу.

Враховуючи те, що спірний об'єкт нерухомості збудовано без відповідної дозвільної та проектної документації на земельній ділянці, яка не була належним чином відведена для цієї мети, колегія суддів апеляційного господарського суду погоджується з висновком місцевого господарського суду про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Таким чином, за результатами розгляду апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд постановив апеляційну скаргу МНТКП «Лана» залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/79162222

 

За повідомленням прес-служби суду