Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВС обговорили напрямки можливої співпраці з Проектом ЄС «Право-Justice» у сфері розвитку адміністративної юстиції  

26 листопада 2018, 12:25

Голова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайло Смокович зустрівся з міжнародними експертами Проекту ЄС «Право-Justice» для обговорення питань щодо співпраці у сфері розвитку адміністративної юстиції для впровадження європейських стандартів при розгляді адміністративних спорів.

У зустрічі, яка відбулася 22 листопада 2018 року в Касаційному адміністративному суді, взяли участь суддя ВС в КАС, секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Надія Данилевич, судді КАС ВС Володимир Бевзенко, Тетяна Стрелець, Василь Шарапа, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату Касаційного адміністративного суду Світлана Пилипець, помічник голови Касаційного адміністративного суду Олена Бєлова.

У складі делегації від Проекту ЄС були суддя Європейського суду загальної юрисдикції Віргіліус Валанчюс (Литва), суддя Фінансової палати Вищого адміністративного суду Польщі Бартош Войцеховскі (Польща), головний національний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Оксана Матіяш.

Голова КАС ВС Михайло Смокович ознайомив гостей зі статистичними показниками роботи суду. Зокрема, повідомив, що від початку роботи Верховного Суду (15 грудня 2017 року) до Касаційного адміністративного суду надійшло майже 73 тисячі справи, а розглянуто 25 суддями цього суду приблизно 34 тисячі справ. Як до суду першої інстанції надійшло близько 800 позовів, з яких розглянуто понад 500.

Відповідаючи на запитання експертів щодо того, якими є шляхи зменшення навантаження, Михайло Смокович розповів, що відповідно до положень Конституції України (п. 8 ч. 1 ст. 129) державою гарантується обов’язкове апеляційне оскарження, а касаційне – у випадках, визначених законом. Також змінами до процесуальних кодексів передбачені фільтри, які можна застосовувати до справ, що надходять до касаційного суду після 15 грудня 2017 року. Михайло Смокович висловив переконання, що завдяки таким законодавчим змінам з часом касаційні суди зможуть значно зменшити навантаження.

В рамках обговорення майбутньої співпраці очільник суду звернув увагу, що судді адмінсудів зацікавлені у вивченні практики Суду справедливості Європейського Союзу. Враховуючи, що наступного року в Україні проводитимуться вибори Президента та народних депутатів, актуальним є вивчення практики ЄСПЛ з розгляду виборчих спорів щодо порушення ст. 3 протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Важливим є також, за якими критеріями в європейських судах визначають, що таке законний публічний інтерес і яким чином територіальні громади контролюють діяльність органів місцевого самоврядування. Нагальним залишається питання щодо критеріїв визначення юрисдикцій при розгляді спорів, зокрема стосовно реєстрації корпоративних прав, приватизації державного майна, спорів у земельних та банківських відносинах.

Крім цього, цікавими для суддів є підходи щодо визначення дискреційних повноважень: якими є межі судового контролю за діяльністю влади, а також якою в європейських країнах є відповідальність чиновників за порушення прав людини.

За повідомленням прес-служби суду