Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у IV Форумі з конкурсного права

23 листопада 2018, 14:57

22 листопада 2018 року відбувся Форум з конкурсного права АПУ «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство»

Відкривали захід Голова ВС Валентина Данішевська, народний депутат Андрій Іванчук, віце-президент АПУ Володимир Саєнко та голова організаційного комітету Форуму Ірина Сербін.

Під час панельної дискусії «Банкрутство і реструктуризація. Кодекс України з процедур банкрутства: жити  по-новому» Валентина Данішевська зауважила, що прийняття кодексу є важливим, очікуваним і досить сміливим кроком, адже в ньому є розділ, присвячений споживчому банкрутству.  І цей розділ дуже необхідний, однак зараз важко спрогнозувати, які будуть наслідки цього застосування для банківського середовища та позичальників. Тому, на думку Голови ВС, варто дуже акуратно та виважено імплементувати цю частину кодексу.

Валентина Данішевська розповіла також і про процес підготовки проекту Кодексу з процедур банкрутства. Зокрема, вона назвала роботу над проектом «школою демократії» залучених до цього процесу осіб. Адже розробники проекту спочатку дуже по-різному бачили вирішення проблем, які мав би врегулювати новий кодекс. Однак, пройшовши нелегкий шлях узгодження позицій між собою, знайшли спільну мову, почули одне одного та дійшли компромісу.

 «Банкрутство – це не покарання, банкрутство – це пільга, яка допомагає підприємствам, що потрапили в скрутне становище, розрахуватися з кредиторами та працювати далі. Тому нам варто зосередитися на тому, щоб якомога розумніше застосувати ті положення, які вже скоро наберуть чинності. Отже, саме в цьому полягає мета законодавчих змін. Застосовуючи положення, ми повинні розуміти їх через призму цієї мети.  В свою чергу, завданням суду в цих процедурах є забезпечення добросовісної поведінки всіх учасників процесу та досягнення кращих результатів , а саме якомога більшого задоволення вимог кредиторів та відновлення платоспроможності боржника», – зазначила Голова Верховного Суду.

За повідомленням прес-служби ВС