Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова ВС щодо порушення порядку виклику особи, яка перебуває за кордоном

21 листопада 2018, 14:38

Колегія суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду розглянула касаційну скаргу представника потерпілих – адвоката на вирок суду першої та ухвалу суду апеляційної інстанцій. Відповідно до судового рішення місцевого суду чоловік був засуджений за кількома статтями Кримінального кодексу України. Апеляційний суд частково змінив вирок.

У касаційній скарзі адвокат зазначив, зокрема, про те, що місцевий суд порушив порядок виклику особи, яка перебуває за межами України, передбачений статтею 566 Кримінального процесуального кодексу України. В результаті цього один з потерпілих не був належним чином повідомлений про дату судового засідання.

Перевіривши матеріали справи, ВС установив: коли під час судового розгляду прокурор змінив обвинувачення на менш тяжкі злочини, суд не вручив потерпілому копію обвинувального акта і не роз’яснив йому право підтримувати обвинувачення в раніше пред’явленому обсязі, грубо порушивши права потерпілого у кримінальному процесі.

Відповідно до закону судове рішення в будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо судове провадження здійснено за відсутності потерпілого, належним чином не повідомленого про дату, час і місце засідання.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, потерпілий безпосередньо не отримав належного повідомлення про судовий розгляд, бо перебував у цей час за межами України, тому й не брав участі в судовому засіданні. За таких обставин колегія суддів ККС ВС дійшла висновку, що суд порушив порядок виклику особи, яка перебуває за межами України, передбачений ст. 566 КПК України.

ВС скасував вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів і призначив новий розгляд у суді першої інстанції.

Детальніше з тестом постанови можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75042912.

 

За повідомленням прес-служби суду