Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав ТОВ «Норинцівське» повернути земельну ділянку

21 листопада 2018, 09:47

Суд задовольнив позов Коростенської місцевої прокуратури в інтересах держави до Народицької селищної ради Житомирської області; Товариства з обмеженою відповідальністю «Норинцівське» про визнання незаконним та скасування рішення селищної ради, визнання недійсним попереднього договору оренди землі, зобов’язання повернути земельну ділянку загальною площею 31,700 га.

Народицькою селищною радою з  ТОВ «Норинцівське» було укладено попередній договір оренди земель реформованого КСП  ім. Горького,  що знаходяться за межами населеного пункту с. Норинці.

Було обумовлено, що попередній договір діє до оформлення  технічної документації  або проекту  землеустрою щодо відведення  земельної ділянки  або укладення та реєстрації  основного договору  оренди, але не більше 12 місяців.

Відповідно до листа відділу у Народицькому районі ГУ Держгеокадастру у Житомирській області встановлено, що земельна ділянка, якою розпорядилася селищна рада розташована за межами населеного пункту, відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення, приватної власності  (землі спільної  часткової власності). На зазначену земельну ділянку виготовлена лише технічна документація із землеустрою  щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки з розрахунком грошової оцінки сільськогосподарських угідь.

Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено, що сільські, селищні, міські ради приймають рішення щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) у межах населених пунктів, а районні державні адміністрації – за межами населених пунктів.

«З огляду на вищевикладене, належним розпорядником спірної земельної ділянки до моменту волевиявлення її власника є Народицька районна державна адміністрація, отже Народицька селищна рада прийняла рішення з перевищенням повноважень, наданих законодавством», – із рішення суду.

ТОВ «Норинцівське» зобов’язане передати земельну ділянку загальною площею 31,700 га, яка знаходиться на території Народицької селищної ради за межами населених пунктів розпоряднику – Народицькій районній державній адміністрації, у стані не гіршому порівняно з тим, у якому одержано у користування.

Рішення суду набрало законної сили  06 листопада 2018 року.

З повним текстом можливо ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77182909

 

За повідомленням прес-служби суду