Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Шевцову Т.В. звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку  

31 жовтня 2018, 11:54

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 6 червня 2018 року № 1743/3дп/15-18 суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Шевцову Тамару Василівну притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді.

Дисциплінарну справу стосовно судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Шевцової Т.В. відкрито на підставі скарги Сігалова Ю.М. Скаржник зазначав про істотне порушення суддею Шевцовою Т.В. норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, порушення засад рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Скаржник вказує, що суддя Шевцова Т.В. залишила його позовну заяву без розгляду з підстав його неодноразової неявки у судові засідання, проте суд жодного разу не повідомив його про дату та час судового засідання. Суд залучив до участі у справі третю особу, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, проте всупереч вимогам Цивільного процесуального кодексу України в редакції, чинній на час вчинення суддею дій, не надав копії позовної заяви третьої особи сторонам у справі. Також скаржник зазначає, що рішення Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська від 8 вересня 2017 року, ухвалене за результатами розгляду вказаної вище справи, не відповідає нормам матеріального та процесуального права. Стверджує, що, ухвалюючи вказане рішення, суд вийшов за межі своїх повноважень, не залучив до участі у справі власників спірного майна, рішення суду є необґрунтованим та невмотивованим, не містить посилань на норми матеріального права, якими керувався суд при його ухваленні.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Шевцова Т.В. під час судового розгляду допустила грубі та очевидні порушення, оскільки під час вирішення справи по суті вона не перевірила достатності наданих доказів для задоволення позовних вимог, не визначила коло зацікавлених осіб щодо предмета позову, здійснювала судовий розгляд за відсутності учасників процесу (фактично у справі не було проведено жодного судового засідання), які на порушення статей 74–76 ЦПК України не були повідомлені належним чином про час та місце судового засідання, безпідставно залишила без розгляду позов ОСОБА_1. Це дає підстави вбачати наявність в діях судді умислу щодо проведення фіктивного судового розгляду, внаслідок якого було порушено право на справедливий суд осіб, питання про права і обов’язки яких було вирішене, що є явним порушенням закону, несумісним із чесним і сумлінним виконанням обов’язків судді, повним, всебічним та об’єктивним розглядом судової справи.

З огляду на характер умисних грубих порушень, допущених суддею Шевцовою Т.В.,Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді внесення подання Вищій раді правосуддя про звільнення її з посади є пропорційним вчиненому дисциплінарному проступку і відповідає вимогам статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Зазначене рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП суддею Шевцовою Т.В. оскаржено до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги рішенням Вищої ради правосуддя від 18 жовтня 2018 року № 3156/0/15-18 рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 6 червня 2018 року № 1743/3дп/15-18 про притягнення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Шевцової Т.В. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін.

18 жовтня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Шевцової Т.В. з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська.

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Шевцову Тамару Василівну з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

Прес-центр судової влади України