Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді, у якої «вільний слухач» вимагав довести наявність повноважень і пред’явити посвідчення судді

26 жовтня 2018, 17:05

До Вищої ради правосуддя 24 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Донецького окружного адміністративного суду Голубової Л.Б. від 20 липня 2018 року про втручання в її діяльність при здійсненні правосуддя.

У повідомленні суддя зазначає, що в її провадженні перебуває справа за позовом Рейзе А.К. до Вугледарської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення Вугледарської міської ради.

19 липня 2018 року двоє невідомих чоловіків з’явилися до суду і вимагали у секретаря та помічника судді надати їм для ознайомлення матеріали згаданої справи. При цьому вони відмовилися надати документи, що посвідчують їхні особи, натомість викликали наряд поліції, посилаючись на порушення їхніх конституційних прав секретарем судового засідання та помічником судді.

20 липня 2018 року ті самі чоловіки з’явились на судове засідання у зазначеній справі, судом встановлено їхні особи.

З підстав відсутності у одного з них – Савченка Ю.І. документів на підтвердження повноважень бути представником сторони у справі його не було допущено до участі в судовому засіданні. Обурившись, Савченко Ю.І. почав вимагати довести йому наявність у судді повноважень і пред’явити посвідчення судді, при цьому кричав та бігав по залі судових засідань, надавав підказки представнику позивача, називаючи це правовою допомогою, у зв’язку з чим суд зробив йому зауваження. Однак Савченко Ю.І. на зауваження не відреагував, натомість продовжував порушувати порядок проведення судового засідання, внаслідок чого суд застосував до нього захід примусу – видалення з зали судового засідання. Савченко Ю.І. відмовився залишити залу та викликав наряд поліції, стверджуючи, що правосуддя здійснює невідома особа, чим порушуються його права (як вільного слухача).

Після прибуття до суду наряду поліції Савченко Ю.І., виходячи з зали судових засідань, пригрозив, що у подальшому суддя буде притягнута до відповідальності.

Суддя Голубова Л.Б. переконана, що фактично Злобарь М.П. та Савченко Ю.І. не були зацікавлені у розгляді справи, натомість вживали активних заходів для зриву судового засідання.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Дніпропетровської області надала відповідь, з якої вбачається, що 30 серпня 2018 року слідчим відділом Слов’янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30 серпня 2018 року за заявою судді Донецького окружного адміністративного суду Голубової Лариси Борисівни.

Прес-центр судової влади України