Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розглянула повідомлення про втручання в діяльність судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Жукової О.Є.

26 жовтня 2018, 15:42

До Вищої ради правосуддя 6 вересня 2018 року надійшло повідомлення судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Жукової Ольги Євгеніївни від 3 вересня 2018 року про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька поінформувала, що суддя Жукова О.Є. зазначає, що в її провадженні з 28 березня 2018 року перебуває цивільна справа за позовом районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району до Кічі О.О., третя особа – Запорізька гімназія № 2 імені Лесі Українки Запорізької міської ради Запорізької області, про відібрання дитини у матері без позбавлення батьківських прав.

30 серпня 2018 року у вказаній справі відбулося підготовче судове засідання, у якому були присутні: представник позивача Трюхан О.М., відповідач Кіча О.О., а також невідома суду особа, яка зазначила, що вона є «вільним слухачем».

Під час перебування в нарадчій кімнаті суддя виявила сторонній предмет, а саме мобільний телефон з увімкненим диктофоном. Оскільки суддею було встановлено порушення таємниці нарадчої кімнати, факт незаконного здійснення звукозапису у кабінеті судді, вона прийняла рішення про неможливість подальшого перебування у нарадчій кімнаті, а також викликала судову охорону та працівників поліції. Працівниками Олександрівського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області було здійснено огляд місця події, в ході якого вилучено мобільний телефон з увімкненим диктофоном. При цьому під час проведення огляду відповідач Кіча О.О. зазначила, що вилучений мобільний телефон належить їй, вона на ньому увімкнула диктофон для здійснення фіксації судового процесу.

За вказаним фактом відомості про вчинене кримінальне правопорушення 1 вересня 2018 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

На думку судді Жукової О.Є., зазначені дії учасника процесу порушують принцип незалежності судді та свідчать про неправомірне втручання в її діяльність як судді.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 1 вересня 2018 року за повідомленням судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Жукової Ольги Євгеніївни.

 

Прес-центр судової влади України