Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оновлено Пам’ятку про правила поведінки представників ЗМІ та громадських організацій в судах

26 жовтня 2018, 13:09

24 жовтня 2018 року відбулося чергове засідання робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, участь у якому взяли  начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, керівник Прес-центру судової влади України, координатор робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя Оксана Лисенко, заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, заступник керівника Прес-центру судової влади України  Ірина Паламарчук, радник Голови Верховного Суду з питань комунікації  Каріна Асланян, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України Оксана Шамрай, головний спеціаліст відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Державної судової адміністрації України Наталія Мокарєва. Запрошений учасник – Дмитро Шинкарук, представник Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

Під час засідання Ірина Паламарчук та Каріна Асланян розповіли про комунікаційний досвід судів Канади, отриманий під час візиту до цієї країни восени 2018 року у складі міжвідомчої делегації. Учасники групи ознайомилися із кращими зразками просвітницької роботи судів Британської Колумбії та Нової Шотландії, роботою судів зі ЗМІ, обмеженнями та правами медіа щодо роботи судів у Канаді.

(зустріч представників української делегації із комунікаційною командою суду Королівської лави провінції Альберта,Канада)

Прикметно, що в Канаді питаннями, пов’язаними з акредитацією журналістів на судове засідання, контролем за якістю висвітлення судових процесів, опікується Асоціація журналістів цієї країни. У Канаді дуже обережно ставляться  до висвітлення судових процесів. Лише кілька років тому представникам ЗМІ дозволено «твітити» із судового засідання. Відеойомка судового засідання проводиться тільки в окремих випадках за рішенням суду.

(зустріч представників української делегації із комунікаційною командою суду Нової Шотландії, Канада)

Водночас суди активно співпрацюють із навчальними закладами. За сприяння благодійних організацій виготовляється багато навчальної літератури для учнів та студентів, методичні посібники для вчителів та викладачів, зразки яких було надано українській делегації для поширення канадського досвіду в Україні.

Члени робочої групи вважають за необхідне рекомендувати використання в Україні за потреби та можливості позитивного досвіду такої співпраці.

Під час засідання затверджено Пам’ятку про правила поведінки представників ЗМІ та громадських організацій, підготовлену членами ініціативної групи прес-секретарів судів. Остаточний варіант документа буде винесено на затвердження Комунікаційного комітету системи правосуддя. Очікується, що за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні буде розроблено інфографіку та плакати для розміщення у приміщеннях судів в Україні.

 Прес-центр судової влади України