Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Дзержинського районного суду міста Харкова Шишкіна О.В.

26 жовтня 2018, 11:26

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич (на фото) поінформував, що у повідомленні судді Дзержинського районного суду міста Харкова Шишкіна Олексія Володимировича зазначено, що у його провадженні перебувають заява Святаша Д.В. про роз’яснення ухвали Дзержинського районного суду міста Харкова від 11 липня 2018 року у справі № 638/4258/13-ц, та заява про перегляд ухвали Дзержинського районного суду міста Харкова від 12 квітня 2018 року у справі № 757/7586/18-ц за нововиявленими обставинами.

Як повідомив суддя Шишкін О.В., 26 липня 2018 року під час судового засідання на його особистий телефон були здійснені дзвінки із незнайомого номера телефону. Після закінчення судового засідання суддя зателефонував за вказаним номером телефону. Йому відповів чоловік, який назвався детективом НАБУ Столяренком Дмитром Олексійовичем та повідомив йому про можливе порушення кримінального провадження стосовно судді, цікавився ходом справ за участю громадянина Святаша Д.В., зокрема чи постановлялась суддею ухвала про відмову у задоволенні клопотання державного виконавця про обмеження у праві виїзду Святаша Д.В. за межі України, а також повідомив про майбутній виклик судді для надання пояснень.

Також суддя Шишкін О.В. інформує, що, перевіривши свою електронну пошту, виявив електронний лист, надісланий від імені судді Дзержинського районного суду міста Харкова Подус Г.С. із вкладенням – проектом ухвали по суті справи № 757/7586/18-ц за участю Святаша Д.В.

Того самого дня у судовому засіданні у справі № 757/7586/18-ц представник ТОВ «Українська металургійна компанія» Перепелиця В.М. подала заяву про відвід судді Шишкіна О.В., до якої долучила інформацію з мережі Інтернет, що містила номер особистого телефону судді Шишкіна О.В. та відомості про нібито спілкування судді із представником однієї зі сторін у справі. Крім того, судді Шишкіну О.В. стало відомо, що електронна поштова скринька судді Подус Г.С. була зламана невідомою особою.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Шишкін О.В. звернувся із повідомленням про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора України і просив вжити передбачених чинним законодавством заходів реагування.

На запит члена Вищої ради правосуддя надійшов лист за підписом заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України В.Кривенка, в якому повідомлено, що повідомлення судді Шишкіна О.В. надіслане за належністю до Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України. Встановлено, що Столяренко Д.О. не значиться у штаті НАБУ, у зв’язку із чим  відсутня можливість реагування у межах компетенції Управління внутрішнього контролю НАБУ. Водночас зазначено, що Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України за фактом повідомлення про втручання невстановленою особою в діяльність судді Дзержинського районного суду міста Харкова Шишкіна О.В. 1 жовтня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів). Підслідність зазначеного кримінального провадження визначено за слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Харківській області.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Дзержинського районного суду міста Харкова Шишкіна Олексія Володимировича.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України