Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміна власника орендованої земельної ділянки не є підставою для зміни умов або розірвання договору оренди  

24 жовтня 2018, 17:15

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга Д.Ю.М., представника І.Н.О., на рішення Березівського районного суду Одеської області від 20 листопада 2017 рок, в якій позивач просив рішення суду скасувати, постановити нове, яким задовольнити позовні вимоги, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права.

Відповідно до матеріалів справи,  на підставі  державного акту на право приватної власності на землю, виданого 15 грудня 2001 року Вікторівською сільською радою Березівського району Одеської області В.В.П. належала земельна ділянка площею 5,35 га на території Вікторівської сільської ради, масив № __ , ділянка № __ .

08.10.2012 року В.В.П. уклала договір оренди вказаної земельної ділянки з сільськогосподарським приватним підприємством  строком на 30 років.

За життя В.В.П. жодних претензій з приводу укладання вказаного договору до відповідача не пред’являла.

30.10.2013 року В.В.П. померла.

Також судом встановлено, що 16.09.2015 року І.Н.О. отримала свідоцтво про право на  спадщину за законом після смерті В.В.П., у тому числі на вище вказану земельну ділянку.

Відмовляючи в задоволенні апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області  виходила з того, що, відповідно до п.40 договору оренди земельної ділянки від 08.10.2012 року, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи – орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Тобто, зміна власника орендованої земельної ділянки з В.В.П. на І.Н.О. не є підставою для зміни умов або розірвання договору оренди від 08.10.2012 року.

Крім цього, жодних порушень з боку відповідача при укладанні 08.10.2012 року договору оренди земельної ділянки з Володько В.П. встановлено не було, а тому на законних підставах в задоволені позову судом на законних підставах було відмовлено.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Д.Ю.М., представника І.Н.О., колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення. Рішення Березівського районного суду Одеської області від 20 листопада 2017 року залишено без змін.

Пошук процесуальних документів по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 494/267/17.

За повідомленням прес-служби суду