Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Зміни до ГПК України відповідають європейському досвіду розвитку цивільного судочинства», - суддя ВП ВС Лариса Рогач  

24 жовтня 2018, 12:35

Таку думку висловила суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач під час виступу на інформаційно-роз’яснювальному круглому столі «Нові процесуальні кодекси ГПК, ЦПК, КАС України», який відбувся 19 жовтня 2018 року. Захід був присвячений змінам у процесуальному законодавстві внаслідок прийняття нових процесуальних кодексів.

Лариса Рогач зауважила, що в оновлених кодексах є багато положень, які покладають на суддю обов’язки менеджера. Це доволі нова для України практика, однак багато в чому ці вимоги відповідають європейським і міжнародним стандартам у сфері судочинства.

«Внесені зміни дають судді можливість ефективно управляти процесом для якомога швидшого його завершення. Але результат залежить тільки від того, чи будуть учасники процесу використовувати ці можливості», – наголосила суддя ВП ВС. Спікер також зазначила, що представники сторін мають розуміти, що оновлені кодекси – це і їхній шанс якомога швидше, правильно, законно та якісно вирішити спір. Слід лише правильно їх використовувати та не зловживати процесуальними правами для затягування процесу.

Учасники заходу також говорили про належне оцінювання доказів під час розгляду справи. Жваву дискусію викликало питання щодо можливості використання показань свідків у господарському процесі. Під час дискусії були висловлені думки, що наразі такий вид доказів у господарському процесі непопулярний через брак практики та ризики, пов’язані з його застосуванням. 

Крім того, під час круглого столу Лариса Рогач поінформувала учасників заходу про структуру Верховного Суду та розповіла про особливості роботи Великої Палати ВС.

За повідомленням прес-служби суду