Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя повідомив про тиск з боку членів громадської організації

23 жовтня 2018, 17:34

Суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Мовчан Дмитро Валентинович повідомив про втручання членів громадської організації «Право на захист»

У повідомленні судді зазначено, що 9 жовтня 2018 року до його провадження була передана скарга на бездіяльність слідчого.

Того самого дня до кабінету судді зайшли два чоловіки, один з яких у агресивній формі почав вимагати негайного прийому. Зі слів відвідувачів, вони є членами громадської організації «Право на захист», діють з метою захисту інтересів члена зазначеного громадського об’єднання – скаржника.

Мовчан Д.В. зазначає, що при цьому один з них почав вимагати, щоб суддя узгодив з ним зручну для членів вказаної організації дату розгляду скарги по суті, неодноразово наголошуючи на необхідності термінового її задоволення.

Будь-які документи на підтвердження повноважень на представництво інтересів скаржника чоловік надавати відмовився.

Суддя пояснив, що він повинен уникати будь-якого позапроцесуального спілкування зі сторонами, а про день і час розгляду справи скаржника буде сповіщено у передбачений законом спосіб, та наголосив, що всі доводи щодо поданої скарги скаржник чи його уповноважений представник має оголосити під час розгляду такої скарги по суті у судовому засіданні.

У відповідь чоловік в агресивній формі зазначив, що він не є стороною у справі, а тому спілкуватись із ним «потрібно негайно, бо він є представником громадськості»

При цьому підкреслив, що завдяки його громадській діяльності його добре знає голова суду, якого він «зараз запросить до розмови».

Як вказує суддя, під час розмови громадянин не реагував на прохання поводити себе пристойно, демонстрував зневажливе ставлення до співрозмовника, вимагав пред’явити службове посвідчення, неодноразово наголошував на своїх «привілеях» у спілкуванні з органами державної влади та провокував суддю на коментарі щодо справи, яка перебуває в його провадженні.   

Мовчан Д.В. вважає такі дії представника громадської організації «Право на захист» втручанням в діяльність судді та просить прийняти рішення про забезпечення дотримання принципу незалежності суддів та їхнього правового захисту.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України