Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Щавінський В.Р. звернувся до ВРП з повідомленням про втручання

08 жовтня 2018, 10:43

 

Суддя Київського окружного адміністративного суду Щавінський В.Р. повідомляє, що із 7 травня 2017 року у його провадженні перебувала адміністративна справа за позовом до окружного адміністративного суду міста Києва про визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

Позивач у справі почав поширювати про нього недостовірну, на думку судді, інформацію у ЗМІ та соціальній мережі Facebook.

Зокрема, на сайті телеканалу «24 канал» опубліковано статтю від 2 липня 2018 року з відеоматеріалом такого змісту: «У найближчий тиждень відбудеться співбесіда суддів Циктіча, Луценка, Щавінського. Останній заборонив Майдан у Переяслав-Хмельницькому.

До речі, мер Переяслав-Хмельницького був засуджений на 2 роки обмеження волі за подання позову про заборону мітингу. У вироку чітко розписано, як за вказівкою мера фальшувались докази. Натомість суддя, який на підставі злочинних дій мера виніс заборону, повністю уник покарання».

18 вересня 2018 року особа поширила у мережі Facebook статтю з інтернет-сайту «PROSUD» під назвою «Заступник голови Київського окружного адміністративного суду Щавінський Віталій Романович. Розслідування «PROSUD».

Суддя наводить уривок зі статті:

«Наразі Віталій Щавінський розглядає справу за позовом члена Автомайдану до Окружного адміністративного суду м. Києва. Ми намагалися отримати інформацію про отримані суддями службові квартири Окружного адміністративного суду м. Києва та їхні декларації, які вони подавали у паперовій формі. Але голова суду Павло Вовк нам відмовив. Ми подали позов до суду, який на розгляді вже більше року. Окружний адміністративний суд м. Києва всіляко затягує справу і Щавінський явно підіграє відповідачу. Справа у нього уже майже 5 місяців, але досі навіть не проведено підготовчого засідання».

Щавінський В.Р. інформує, що із цими публікаціями він ознайомився 24 вересня 2018 року. На думку судді, у публікаціях позивач вказує, що інформаційний вплив він здійснює у зв’язку з тим, що у його провадженні перебуває справа за позовом до окружного адміністративного суду міста Києва про визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

Суддя інформує, що подібні дії щодо тиску на суддів, у провадженні яких перебувають її позови, ця особа вчиняла неодноразово. Про це свідчать звернення інших суддів до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України.

Щавінський В.Р. наголошує, що зазначені публікації не вплинуть на його безсторонність при вирішенні вказаної справи, однак з метою виключення припущень учасників справи чи інших осіб щодо його зацікавленості в результатах Щавінський В.Р. заявив самовідвід.

Суддя Київського окружного адміністративного суду Щавінський В.Р. звертається до ВРП та ГПУ з проханням розглянути його повідомлення та надати правову оцінку вказаним подіям.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України