Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП визнала відсутніми порушення вимог щодо несумісності суддею господарського суду Харківської області Ольшанченком В.І.

28 вересня 2018, 17:21

 

До Вищої ради правосуддя надійшло звернення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно порушення вимог щодо несумісності суддею господарського суду Харківської області Ольшанченком В.І. (на фото).

Як зазначено у зверненні, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України під час проведення кваліфікаційного оцінювання, зокрема судді господарського суду Харківської області Ольшанченка В.І., було встановлено, що він є власником двох пакетів акцій.

На час співбесіди у ВККСУ 23 липня 2018 року суддя Ольшанченко В.І. не надав Комісії доказів виконання ним вимог частини третьої статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо передання акцій, власником яких він є, в управління незалежній третій особі.

На думку судді, чинна редакція частини третьої статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не поширюється на суддів, які були призначені до набрання чинності відповідними нормами.

Під час засідання Вищої ради правосуддя суддя Ольшанченко В.І. повідомив, що з моменту набрання чинності вказаним Законом він не розглянув жодної справи за участю товариств, корпоративними правами яких володіє, не отримував дивідендів, та, враховуючи незначну кількість акцій, що йому належать (ПАТ «Електромашина» – 0,0005 % статутного капіталу загальною вартістю 38 грн; ПАТ «Сан Ін Бев Україна» – 0,0001 % статутного капіталу загальною вартістю 125 грн), не брав участі в управлінні цими товариствами, не вплинув як на діяльність їхніх органів управління, так і на ухвалення ними рішень.

Суддя Ольшанченко В.І. повідомив, що сумлінно намагався виконати вимоги закону, проте професійні учасники фондового ринку, що мали і мають ліцензію на здійснення діяльності з управління цінними паперами у Харківській області, відмовили йому в укладенні договору про управління акціями через невідповідність розміру пакетів вимогам чинного законодавства. При цьому суддя звернув увагу також на економічну недоцільність укладення відповідних договорів, оскільки мінімальна вартість управління цінними паперами становить суму, що перевищує суму його місячної заробітної плати.

Неможливим також був і продаж відповідних акцій, оскільки вони не користувалися попитом на фондовому ринку.

Водночас суддя Ольшанченко В.І. на сьогодні зміг подарувати належні йому акції іншій особі, про що ним були надані підтвердні документи.

Вища рада правосуддя дійшла висновку, що формальне порушення суддею Ольшанченком В.І. обов’язку щодо передання акцій в управління незалежній третій особі за умови, що суддя безпосередньо не здійснював правомочностей, що випливають із акцій, тобто не займався діяльністю, несумісною зі статусом судді, не може вважатися порушенням вимог щодо несумісності в розумінні підстави для звільнення судді.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила визнати відсутніми порушення вимог щодо несумісності суддею господарського суду Харківської області Ольшанченком Володимиром Івановичем.

 За повідомленням ВРП