Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом змінено запобіжний захід стосовно Юрія Берії, обвинуваченого в організації нападу на фермера Веселинівського району

26 вересня 2018, 09:22

     В провадженні Арбузинського районного суду Миколаївської області перебуває кримінальна справа по обвинуваченню Берії Юрія Шакройовича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.4 ст.187 КК України. Берія Ю.Ш. обвинувачується у організації нападу на жителя с.Покровка Веселинівського району Миколаївської області, що стався 28 липня 2017 року.

     Справа привернула увагу громадськості в зв’язку з тим, що двоє інших обвинувачених у вчиненні даного кримінального правопорушення,  через неможливість утворити склад суду для розгляду справи у Веселинівському  районному та Вознесенському міськрайонному судах, по закінченню терміну дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зникли та переховуються від суду. Кримінальне провадження щодо них Арбузинським районним судом Миколаївської області виділене в окреме провадження, обвинувачених оголошено в міжнародний розшук.  Обвинуваченому Берії Ю.Ш. 04 квітня 2018 року обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, дія якого неодноразово продовжувалась.

     13 вересня 2018 року Арбузинський районний суд Миколаївської області за клопотанням сторони захисту змінив запобіжний захід Берії Ю.Ш. на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю. Крім того, Берію Ю.Ш. зобов’язано утриматись від спілкування зі свідками та потерпілими по справі, виконувати інші обов’язки.

     Приймаючи таке рішення, суд виходив з того, що на даній стадії розгляду кримінального провадження, коли судом вже досліджені письмові докази у справі та допитані потерпілі, зменшився ризик незаконного впливу на потерпілих та свідків, оскільки потерпілі в судовому засіданні своїми показами не підтвердили існування даного ризику щодо них.

     Щодо ризику можливого знищення та переховування речей, які мають істотне значення для встановлення обставин справи, то прокурором взагалі не доведено існування даного ризику з боку обвинуваченого, адже, як встановлено з досліджених в судовому засіданні документів, всі речі, які мають істотне значення для встановлення обставин справи та визнані речовими доказами у даному кримінальному проваджені, зберігаються Веселинівським ВП Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області та на зберігання іншим особам не передавались.

     Але основним мотивом прийнятого рішення стало те, що тримання Берії Ю.Ш. під вартою жодним чином не сприяє своєчасному та ефективному розгляду кримінального провадження у розумний строк через несвоєчасне забезпечення доставки обвинуваченого в судові засідання.  З приводу несвоєчасної доставки обвинуваченого начальником Веселинівського ВП Вознесенського ВП ГУНП за ініціативою суду вже проводиться перевірка.

     Існування ризику переховування обвинуваченого від суду та вчинення ним іншого кримінального правопорушення, підтвердженого самою лише тяжкістю злочину, у вчиненні якого обвинувачується Берія Ю.Ш. та тяжкістю можливого покарання, суд вважав недостатньою підставою для застосування найсуворішого запобіжного заходу у виді тримання під вартою і вважав достатнім застосування до Берії Ю.Ш. запобіжного заходу у виді домашнього арешту.

     Окремо слід зазначити, що в судові засідання 20 та 25 вересня 2018 року  Берія Ю.Ш. прибув вчасно. Судові засідання не відбулися через неявку інших учасників кримінального провадження, зокрема, прокурора, потерпілих та їх представників.

 

Суддя-спікер Арбузинського

районного суду