Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила п’ятьох суддів, яких за результатами кваліфоцінювання визнано такими, що не відповідають займаним посадам

25 вересня 2018, 17:49

Вища рада правосуддя 25 вересня 2018 року розглянула матеріали про звільнення п’ятьох суддів з посад на підставі підпункту 4 пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань з рекомендаціями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала звільнити суддів, визнаних такими, що не відповідають займаній посаді.

Нагадаємо, що підпунктом 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України встановлено, що відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», має бути оцінена в порядку, визначеному законом.

Відповідно до абзацу другого пункту 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» виявлення за результатами кваліфікаційного оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади за рішенням Вищої ради правосуддя на підставі подання відповідної колегії Комісії.

Згідно з пунктом 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Комісії в порядку, визначеному цим Законом.

Рішенням Комісії призначено кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Суддям, які не склали іспиту, Комісія відмовила у допуску до другого етапу кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді «Дослідження досьє та проведення співбесіди», визнала такими, що не відповідають займаній посаді, та внесла Вищій раді правосуддя подання про звільнення з посади судді.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя, керуючись статтею 131, підпунктом 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, абзацом другим пункту 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статтями 3, 30, 34, 56, пунктом 12 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя», ухвалила звільнити:

Жуковського Сергія Олександровича – з посади судді Малиновського районного суду міста Одеси;

Малинникова Олега Федоровича – з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва;

Остапова Максима Олексійовича – з посади судді Краснокутського районного суду Харківської області;

Шумка Володимира Анатолійовича – з посади судді Ірпінського міського суду Київської області;

Григоренка Дениса Юрійовича – з посади судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська.

 Прес-центр судової влади України