Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-служба Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області звертає увагу ЗМІ на неприпустимість формування упередженого ставлення стосовно звинувачених осіб

25 вересня 2018, 17:28

Прес-служба Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області звертає увагу ЗМІ на неприпустимість формування упередженого ставлення стосовно звинувачених осіб.


Так, 24 вересня 2018 року на телеканалі «Первый Городской» було проведено інтерактивне опитування громадян та було поставлено на обговорення питання «Як ви відноситесь до того, що суддю Пустовіта з Кривого Рогу підозрюють у шахрайстві?».


Телеглядачам було запропоновано три варіанти відповідей, зокрема, чи потрібно суддю звільнити та покарати. Про результати зазначеного опитування повідомляється на сайті http://1tv.kr.ua/news/17639.
Запропоноване питання та варіанти відповідей завчасно, до вироку суду, створюють у глядачів уяву про винуватість людини та відображають упереджене ставлення до судді.


Так, дійсно, Генеральна прокуратура 24 вересня 2018 року повідомила про підозру судді Жовтневого райсуду Кривого Рогу Олексію Пустовіту.
Звертаємо увагу ЗМІ, що повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення відповідно до Кримінального процесуального кодексу є початком притягнення такої особи до кримінальної відповідальності.
Особа, яка підозрюється у вчиненні злочину, є невинною до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду, який набрав законної сили.
Таким є один із головних правових принципів – презумпції невинуватості особи.


З огляду на викладене, Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області звертає увагу журналістів на неприпустимість подібних дій медіа з розповсюдження інформації з порушенням принципу презумпції невинуватості особи та формування упередженого ставлення стосовно звинувачених осіб.


Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.
Також Кодекс етики українського журналіста закріплює положення про неприпустимість розповсюдження інформації щодо звинувачених, що містить упередженість.


З огляду на викладене, прес-служба закликає представників ЗМІ та громадян утриматися від поширення інформації з порушенням вимог законодавства та Кодексу етики українського журналіста.
Прес-служба Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області наголошує, що свобода слова та право на інформацію є одним із фундаментальних прав людини, проте це право не є абсолютним і може бути обмеженим. Відповідно до частини другої статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод здійснення цих свобод, оскільки воно пов'язане з обов'язками і відповідальністю, може підлягати таким формальностям, умовам, обмеженням або санкціям, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб, для запобігання розголошенню конфіденційної інформації або для підтримання авторитету і безсторонності суду.

За повідомленням прес-служби суду