Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

По 8 років в’язниці — за допомогу товаришеві у насильницькому вирішенні конфлікту

24 вересня 2018, 17:14

Апеляційний суд Рівненської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги обвинувачених у побитті 29–річного чоловіка, що призвели до його загибелі, та їх захисників, які переконували суд у невинуватості своїх довірителів, строк ув’язнення залишив без змін: по 8 років колонії. Щоправда, суд апеляційної інстанції виключив з мотивувальної частини вироку посилання на обставину, яка обтяжує покарання для ув’язнених Олега Б. й Олександра П..

У ході досудового розслідування та судового розгляду встановлено, що 14 квітня  2014 року близько 23-ї години у Вараші троє місцевих жителів, 24-річні Олег й Олександр та 29 річний Юрій у ході словесного конфлікту, який переріс у бійку, умисно завдали 29-річному земляку не менше 15 ударів ногами та скляною пляшкою по голові й інших життєво важливих частинах тіла. І хоча чоловік ще зміг самостійно дійти додому, але від отриманих численних травм йому стало гірше і він помер. Судово-медичною експертизою встановлено, що загинув варашівець внаслідок масивного субдорального крововиливу головного мозку.

Тривалий час бвинувачені у вчиненні тяжкого злочину переховувались за кордоном. Однак правоохоронцям вдалося їх затримати та вони постали перед судом.

5 березня 2018 року Кузнецовський міський суд проголосив вирок у цьому кримінальному провадженні. Олександра П. та Олега Б. визнано винуватими за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть людини) та ч.2 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб), призначиши кожному покарання за сукупністю злочинів — 8 років позбавлення волі.

Крім того, з обвинувачених Олександра П. та Олега Б. на користь потерпілих стягнуто по 15 тисяч гривень матеріальної шкоди та по 50 тисяч — моральної.

Юрія М. визнано винуватим за ч.2 ст. 296 КК України та засуджено на 2 роки позбавлення волі. Обвинуваченого звільнено від відбування покарання у зв’язку з застосуванням амністії.

Вирок місцевого суду обвинувачені, які отримали реальний строк ув’язнення, оскаржили до Апеляційного суду Рівненської області. Апеляційні скарги подали і їх захисники.  

В апеляційній скарзі обвинувачений Олександр П. просив вирок змінити, виключивши з нього обставини, що обтяжують вину — тяжкі наслідки, завдані злочином, та призначити йому остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки. Його захисник переконував суд у необхідності вирок скасувати, кримінальне провадження закрити.

Обвинувачений Олег Б. в апеляційній скарзі прсив визнати його невинуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України. Захиник обвинуваченого просив змінити вирок та визнати його підзахисного невинуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Апеляційний суд Рівненської області в складі колегії суддів палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши думку обвинувачених, їх захисників, потерпілих і їх представника, доводи прокурора, а також взявши до уваги ту обставину, що кваліфікуючою обставиною злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України, є смерть потерпілого, що є тяжкими наслідками, а отже врахування як обставин, що обтяжує покарання, тяжких наслідків — є неприпустимим, апеляційну скаргу Олександра П. задовольнив частково, у задоволенні апеляційних скарг Олега Б. та обох захисників — відмовив.

Вирок Кузнецовського міського суду Рівненської області від 05 березня 2018 року стосовно Олега Б. та Олександра П. суд апеляційної інстанції змінив, виключивши з мотивувальної частини вироку посилання на обставину, яка обтяжує покарання обвинувачених Олега Б. та Олександра П., тяжкі наслідки, завдані злочином.

В решті вирок суду залишено без змін.

 

За повідомленням прес-служби суду