Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів взяли участь в обговоренні проекту Кодексу України з процедур банкрутства

20 вересня 2018, 16:08

19 вересня 2018 року відбулася Міжнародна конференція «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики – детонатор інвестиційного буму та економічного прориву», організована Комітетом ВРУ з питань економічної політики спільно з Центром комерційного права, Міністерством юстиції України, Асоціацією правників України, Всеукраїнською самоврядною організацією фахівців конкурсного процесу, Незалежною асоціацією банків України, Проектом ЄС «Право-Justice», МВФ, Світовим банком та іншими партнерами з метою обговорення новел Проекту Кодексу України з процедур банкрутства (реєстраційний № 8060).

У роботі заходу взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, НБУ, юридичної та бізнес-спільноти, арбітражні керуючі, провідні вітчизняні й іноземні експерти, науковці та судді господарських судів, які спеціалізуються на розгляді спорів про банкрутство та пов’язаних з банкрутством.

Доповідачем секції «Ідеологія реформи банкрутства в Україні. Проблемні питання застосування законодавства про банкрутство компаній» став суддя-секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС Володимир Погребняк, який наголосив, що інвестиційна привабливість безпосередньо залежить від рівня економічного розвитку країни. Водночас ефективна процедура відновлення неплатоспроможності боржника є однією з основних умов для залучення інвестицій в економіку країни.

«Зараз чинне законодавство України у сфері банкрутства потребує реформування задля забезпечення швидкої та ефективної ліквідації неплатоспроможних підприємств або реабілітації потенційно платоспроможних компаній. Тому необхідність покращення та вдосконалення системи банкрутства на законодавчому рівні є очевидною та вкрай важливою», — підкреслив суддя КГС. Крім того, він навів статистичні дані щодо розгляду справ місцевими господарськими судами України про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Керівництво профільного парламентського Комітету нагадало, що над проектом Кодексу України з процедур банкрутства понад 3 роки працювала потужна робоча група, створена при Комітеті, до складу якої увійшли представники парламенту, Уряду, громадянського суспільства та експертного середовища. Всього надійшло понад 1,3 тис. поправок, переважна більшість яких врахована. До другого читання проект Кодексу суттєво доповнено, замість двох книг тепер він складається з чотирьох. На переконання авторів Кодексу, вперше на законодавчому рівні вдалося узгодити позиції різних суб’єктів права законодавчої ініціативи щодо питання банкрутства фізичних осіб. Проект Кодексу отримав підтримку з боку МВФ, Світового банку, НБУ, банківської спільноти, арбітражних керуючих і представників експертного середовища. Очільник Комітету подякував вітчизняним та іноземним експертам, які долучилися до розробки даного законопроекту, завдяки чому документ набув значних трансформацій і став більш збалансованим з погляду законотворчої техніки.

Учасники заходу також детально обговорили перспективи запровадження інституту банкрутства фізичних осіб, проблемні питання застосування законодавства про банкрутство компаній, запозичення провідного міжнародного досвіду, стандарти професії арбітражного керуючого тощо.

Організатори Конференції висловили сподівання, що парламент вже в наступному місяці може ухвалити довгоочікуваний Кодекс, який допоможе вирішити низку важливих проблем, зокрема дозволить підвищити ефективність процедур банкрутства та покращить бізнес-клімат, що сприятиме відновленню платоспроможності українських підприємств і залученню інвестицій в економіку. Крім того, ухвалення змін в корпоративному банкрутстві дасть можливість Україні суттєво піднятися в рейтингу Doing Business за компонентом "Вирішення неплатоспроможності" та в загальному рейтингу.

За результатами конференції формуватимуться рекомендації щодо подальшого остаточного доопрацювання Кодексу.

 

За повідомленням прес-служби суду