Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Алла Лесько бере участь у Щорічній нараді Організації з безпеки та співробітництва в Європі

13 вересня 2018, 14:24

11 - 13 вересня суддя Верховного Суду Алла Лесько бере участь у Щорічній нараді Організації з безпеки та співробітництва в Європі з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі у складі делегації від України, яка проходить з 10 по 21 вересня 2018 року у Варшаві (Польща).  Загалом у нараді беруть участь понад 1,5 тисяч представників урядів і громадянського суспільства держав-учасниць ОБСЄ та країн партнерів.

Участь делегації України у заході, що є найважливішим форумом ОБСЄ у галузі основоположних прав та свобод людини, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації, має особливе значення для захисту національних інтересів держави, беручи до уваги триваючу агресію Російської Федерації  проти України та порушення РФ прав людини на тимчасово окупованих територіях.

В рамках форуму члени урядової делегації України мають можливість, у межах компетенції, виголосити виступи в ході робочих сесій та висвітлити прогрес у забезпеченні в Україні дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини, інформувати міжнародну спільноту про факти численних порушень прав людини, спричинених агресією РФ проти України, а також протидіяти антиукраїнській пропаганді з боку РФ.

У своїй доповіді на сесії з обговорення верховенства права та незалежності суддів Алла Лесько, зокрема, звернула увагу на проблеми правосуддя, спричинені окупацією окремих територій країни. Так, у ВС продовжують знаходитися касаційні скарги громадян на рішення судів, постановлених на території Криму до його окупації РФ, оскільки окупаційна влада відмовилася надати матеріали цих справ для їх розгляду судами України.

У листопаді 2017 року так званий «верховний суд ДНР» «ухвалив» другий «смертний вирок» при тому, що міжнародне право встановлює суворі умови застосування смертної кари. Осіб, затриманих у зв’язку зі звинуваченнями в «шпигунстві», «державній зраді», засуджують в «закритих засіданнях» суворими «вироками», не забезпечуючи їм доступ до ефективних способів правового захисту.

«Всі ці проблеми потребують вирішення. Україна працює в цьому напрямі, і я вдячна за надану мені можливість говорити про них на цій Щорічній нараді Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ», – відзначила Алла Лесько.

Також вона поінформувала європейських партнерів, що протягом останніх двох років у рамках судової реформи, за активного сприяння міжнародних експертів, в Україні проведено масштабну законотворчу роботу щодо унормування діяльності судової системи України відповідно до стандартів Ради Європи та передових практик Європейського Союзу.

«В цілому можна констатувати завершення законодавчого етапу судової реформи. Нові закони отримали схвальні оцінки міжнародних експертів і заклали фундамент для подальшого утвердження незалежності судової влади на інституційному та особистісному рівнях», –  сказала суддя ВС.

 

За повідомленням прес-служби суду