Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Рубіжанському міському суді Луганської області відбувся брифінг „Судова реформа в Україні”  

20 серпня 2018, 10:02

       17 серпня 2018 року, у приміщенні Рубіжанського міського суду Луганської області відбувся брифінг, на тему: „Судова реформа в Україні”. Брифінг є результатом продовження співпраці між судом та представниками місцевих засобів масової інформації, яка відбувається на постійній основі з метою інформування суспільства про діяльність судів в Україні.

       У якості доповідачів виступили: суддя – спікер Рубіжанського міського суду Луганської області, заступник керівника Постійно діючої робочої групи Ради суддів України з питань суддівського самоврядування: Денис Сергійович Коваленко, Голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Луганської області: Валентин Віталійович Кизима та Начальник Рубіжанського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури: Олександр Олегович Щукін.

      Цього разу, предметом брифінгу були проблеми, які виникають під час розгляду судами кримінальних проваджень, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, оскільки на підставі частини 2 статті 31 Кримінального процесуального кодексу України, такі кримінальні провадження розглядаються тільки колегіями суддів у складі трьох суддів, навіть у місцевому суді.

       Зокрема, доповідачі проінформували про збільшені строки розгляду таких справ, у порівнянні із тими, що розглядаються суддями одноособово (коли склад суду складається з трьох суддів, наступна дата проведення судового засідання не може бути визначена головуючим суддею самостійно, оскільки її слід узгодити з іншими суддями, що входять до складу колегії; судді, що входять до складу колегії суддів, мають обов’язок щодо розгляду й інших судових справ, які вони повинні враховувати і розглядати також; у випадку неможливості взяття участі у справі одного із суддів (через лікарняний, відпустку, відрядження, розгляд іншої судової справи) колегіальний розгляд справи не проводиться, а розгляд справи відкладається).

       Ситуація взагалі може стати катастрофічною після початку роботи нових місцевих окружних судів, оскільки у переважній більшості випадків місцевий окружний суд утворено на базі двох місцевих судів, які розташовані в різних населених пунктах. Тож, незважаючи на те, що при визначенні складу колегії суддів буде враховуватись розташування робочих місць суддів у відповідних населених пунктах, тобто судді будуть обиратись з одного населеного пункту, існує велика імовірність того, що трьох суддів у такому населеному пункті, на момент визначення колегії суддів, з об’єктивних причин (хвороба судді, його відрядження чи відпустка) може і не бути.

       Отже, один чи два судді з іншого населеного пункту зобов’язані будуть їздити у судові засідання до іншого населеного пункту у відрядження. Відповідно, у день такого відрядження суддя не зможе розглядати інші судові справи, які перебувають у його провадженні, навіть чисто фізично. І якщо, з будь-яких причин (неявка свідка, потерпілого чи їх адвокатів, що буває не рідко) розгляд кримінального провадження не відбудеться, у цей день судді не зможуть розглянути будь-яку судову справу взагалі.

       Але у такому разі, хоча і з незалежних від суду причин, буде страждати право кожної людини на справедливий суд в такому його аспекті, як розгляд справи у розумні строки.

    Тому доповідачі, дійшли згоди про те, що слід запропонувати народним депутатам України або вилучити положення частини 2 статті 31 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають обов’язковий розгляд кримінальних проваджень, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років тільки колегіями суддів, або дати право вибору обрання кількісного складу суду обвинуваченому, за його клопотанням.

За повідомленням прес-служби суду