Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді окружного адміністративного суду міста Києва Власенкової О.О. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності

07 серпня 2018, 16:42

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що до Вищої ради правосуддя надійшло клопотання Генерального прокурора України Юрія Луценка про продовження строку тимчасового відсторонення судді окружного адміністративного суду міста Києва Власенкової Олени Олександрівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

26 березня 2018 року детективами Національного антикорупційного бюро України розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000687.

11 травня 2018 року заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. складено повідомлення про підозру у вчиненні Власенковою О.О. кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, яке за його дорученням того самого дня оголошено та вручено підозрюваній прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

Суддя Власенкова О.О. обвинувачується в тому, що як службова особа, яка займає відповідальне становище, одержала неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 22 травня 2018 року суддю окружного адміністративного суду міста Києва Власенкову О.О. тимчасово, до 11 липня 2018 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 10 липня 2018 року продовжено до 11 серпня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді окружного адміністративного суду міста Києва Власенкової О.О. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

1 серпня 2018 року затверджено обвинувальний акт про вчинення Власенковою О.О. кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України та надіслано до Голосіївського районного суду міста Києва, а його копію вручено судді Власенковій О.О.

У клопотанні стверджується, що до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження про обвинувачення судді Власенкової О.О. продовжують існувати ризики, які були підставами для тимчасового відсторонення та продовження строку тимчасового  відсторонення судді від здійснення правосуддя, а саме: вона може вжити заходи щодо знищення чи спотворення документів, які є доказами вчинення кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, зокрема з числа працівників суду, щоб змусити їх змінити свої показання або відмовитись від показань; протиправного перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином.

Згідно з текстом клопотання зазначені ризики неможливо усунути до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження про обвинувачення судді Власенкової О.О.

Крім того, у клопотанні зазначено, що здійснення правосуддя суддею Власенковою О.О. за наявності кримінального провадження за її обвинуваченням у вчиненні тяжкого корупційного злочину з використанням службового становища слугуватимуть підставою для сумніву у безсторонності судді Власенкової О.О. під час здійснення правосуддя, шкодитиме авторитету судової влади та довірі суспільства до судової влади.

Заслухавши доповідача – члена ВРП Ігоря Бенедисюка, представника Генеральної прокуратури України – прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Анастасію Андронову та представника судді – адвоката Андрія Подосінова, Вища рада правосуддя ухвалила клопотання Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича задовольнити; продовжити строк тимчасового відсторонення судді окружного адміністративного суду міста Києва Власенкової Олени Олександрівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

 Прес-центр судової влади України