Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про втручання у професійну діяльність інформує суддя Верховного Суду Мачульський Г.М.

01 серпня 2018, 10:01

 До ВРП 30 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Верховного Суду Мачульського Григорія Миколайовича про втручання в його діяльність як судді шляхом надання неправомірної вигоди за позитивне вирішення спору

 Суддя Верховного Суду Мачульський Г.М. повідомив, що під час розгляду господарської справи вчинено, на його думку, дії щодо втручання в його діяльність як судді.

Зокрема, адвокатом, який у справі представляв третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, а саме фізичну особу − підприємця, було подано заяву про відвід колегії суддів.

У заяві зазначено, що на картковий рахунок судді «були перераховані кошти від громадянки, яка не є учасником процесу, як неправомірна вигода за нібито позитивне рішення спору на користь ПАТ «Обухівське».

У подальшому було з’ясовано, що на картковий рахунок для зарахування заробітної плати судді Мачульського Г.М. від невідомої особи надійшли кошти у сумі 5000 гривень.

За зверненням судді співробітники банку не змогли ідентифікувати особу, яка здійснила платіж. Однак Мачульський Г.М. зауважив, що він звернувся до працівників банку з проханням зберегти дані відеофіксації з відеокамер спостереження для проведення правоохоронними органами відповідного розслідування в подальшому.

На думку судді Мачульського Г.М., зазначені дії є наслідком правової позиції, викладеної колегією суддів за його участю в інших справах, та намаганням усунути визначену колегію суддів для розгляду вказаної справи, що є втручанням в його діяльність.

Окрім того, суддя повідомив, що для запобігання виникненню будь-яких сумнівів у його неупередженості він заявив самовідвід, який був відхилений.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України