Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з батька аліменти на утримання дитини та її матері

23 липня 2018, 16:40

     Апеляційний суд Житомирської області дійшов висновку про відсутність підстав для скасування рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 03 травня 2018 року про стягнення з чоловіка аліментів на утримання дитини та на утримання дружини до досягнення дитиною трьох років. Апеляційну скаргу батька про зменшення розміру аліментів на утримання дитини та скасування рішення суду першої інстанції щодо виплати аліментів дружині до досягнення дочкою трирічного віку суд залишив без задоволення.

     Відповідно до рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 3 травня 2018 року з чоловіка були стягнені аліменти на утримання дворічної доньки в твердій грошовій сумі розміром півтори  тисячі гривень щомісячно та аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку в твердій грошовій сумі розміром п’ятсот гривень щомісячно. Батько не погодився з рішенням суду, мотивуючи незгоду тим, що аліменти в розмірі двох тисяч гривень щомісячно поставлять його в тяжке й скрутне матеріальне становище, оскільки останнім часом він офіційно не працевлаштований.

     Після ретельного вивчення обставин справи та перевірки законності й обґрунтованості рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги Апеляційний суд Житомирської області прийняв рішення про відмову в задоволенні вимог скаржника, керуючись вітчизняним цивільним та сімейним законодавством, а також положеннями статті 27 Конвенції Організації  Об’єднаних Націй  (далі – ООН) про права дитини, в якій передбачена основна відповідальність батьків за забезпечення належних умов для розвитку дитини в межах своїх здібностей і фінансових можливостей.

     Суд апеляційної інстанції зробив висновок про те, що при визначенні розміру аліментів у повній мірі були враховані й матеріальне становище сторін, їхній сімейний стан та стан їхнього здоров’я: молодий здоровий і працездатний чоловік, який не має на своєму утриманні інших дітей або непрацездатних батьків, у змозі виконати свій батьківський обов’язок щодо утримання дитини для її нормального розвитку та виплачувати аліменти дружині до досягнення дитиною трьох років.

 

     Довідка. Конвенція про права дитини прийнята резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. В Україні ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІ та набула чинності для України 27 вересня 1991-го.

 

За повідомленням прес-служби суду