Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та представники апарату ВС взяли участь у завершальному заході проекту РЄ «Консолідація реформи правосуддя в Україні»  

19 липня 2018, 13:12

17 липня 2018 року відбувся завершальний захід у рамках проекту  Ради Європи «Консолідація реформи правосуддя в Україні», під час якого підбили підсумки та поінформували про результати діяльності проекту.

Учасники також обговорили плани щодо подальшого співробітництва із впровадження методології виміру прогресу здійснення реформ у сфері правосуддя в Україні.

У заході взяли участь голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько, суддя касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, інші представники апарату ВС.

У вітальному слові Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що основна мета проекту – вимірювання впливу реформи на ефективність правосуддя. Було розроблено відповідну методологію, щоб оцінювати прогрес реформи і активність зацікавлених сторін в її реалізації.

«Звичайно, що народ України є основним вигодонабувачем реформи», – сказав Мортен Енберг. Також він подякував усім учасникам, які активно співпрацювали з РЄ в рамках проекту та запевнив, що РЄ зацікавлена у співпраці з усіма учасниками судової реформи в Україні.

Координатор проекту Марія Орєшкіна зауважила, що методологія спрямована на оцінку результатів реформи в динаміці. «Методологія дає можливість оцінити не лише нинішній стан справ, а й дозволяє відслідкувати прогрес реформи», – зазначила вона. Ця методологія повинна стати важливим інструментом інформування як зацікавлених сторін, так і громадян.

«Дуже багато було зроблено, але дуже багато потрібно ще зробити. Незважаючи на те, що проект зараз завершується, ми починаємо обговорювати, якими мають бути наші подальші кроки», – сказала Марія Орєшкіна.

Також під час заходу міжнародний консультант РЄ Адіс Ходжіч виступив із доповіддю на тему «Методологія виміру прогресу (МВП) як базовий інструмент виміру впливу прогресу реформи правосуддя: презентація досвіду імплементації МВП». А міжнародний консультант РЄ Марчін Чєслак розповів про онлайн-платформу на основі МВП, розроблену в рамках проекту.

 

 

Довідка

Рада Європи надає допомогу Україні в процесі імплементації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів (СРСС) і плану дій до неї (ПД), що розраховані на період 2015–2020 рр. шляхом надання експертної підтримки та рекомендацій.

Із цією метою, а також на основі СРСС та ПД спільним проектом ЄС та РЄ «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» було розроблено та презентовано в листопаді 2016 року Методологію виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні (МВП), яка є унікальним та комплексним інструментом для впровадження політики виміру та моніторингу прогресу реформи правосуддя.

Очікується, що МВП забезпечить основних учасників особливою (на основі СРСС та ПД) базою для оцінювання основних результатів реформи сфери правосуддя в Україні. Передбачається, що МВП буде інструментом виміру/висвітлення результатів імплементації СРСС та ПД. Зібрана та проаналізована на основі МВП інформація стане публічною та доступною, що теж стане досягненням у процесі інформування загалу щодо прогресу та результатів реформ.

Крім того, РЄ має за мету допомогти національним учасникам  створити веб-сайт з інформаційно-моніторинговим інструментом, що буде регулярно оновлюватися на основі МВП та її матриць.

 

За повідомленням прес-служби суду