Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ГПУ проінформувало ВРП про вжиті заходи щодо забезпечення незалежності суддів

18 липня 2018, 08:49

Генеральна прокуратура України інформує про вжиті заходи реагування щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя у Дніпропетровській області

У квітні 2018 року судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Малиш Н.І., Баранник Н.П. та Щербак А.А. надіслали до ВРП повідомлення про втручання в їхню професійну діяльність з метою вжиття передбачених законодавством України заходів реагування.

 

Зокрема, було зазначено, що у провадженні Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за апеляційною скаргою Новомосковської міської ради на рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 9 січня 2018 року в адміністративній справі за позовом до Новомосковської міської ради про визнання дій незаконними та протиправними.

29 березня 2018 року у судовому засіданні було оголошено перерву у зв’язку із неможливістю продовження розгляду справи через дії осіб, присутніх у залі.

Після оголошення судом перерви особи, присутні у залі судового засідання, серед яких, зокрема, був і позивач, заявляли про наявність договірних відносин відповідача із суддями щодо розгляду цієї справи. Відтак вказані особи перешкоджали виходу суддів із зали судового засідання, що унеможливило на певний час виконання ними службових обов’язків.

Зазначені особи здійснювали провокації: образливо висловлювалися на адресу суддів та військовослужбовців підрозділу Національної гвардії України.

У зв’язку з цим підрозділ Національної гвардії України, який забезпечує охорону суду, посилив охорону суду шляхом виклику групи швидкого реагування, а працівники Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду викликали поліцію.

Ці обставини спричинили значну затримку у розгляді справ, призначених до розгляду на 29 березня 2018 року.

Наведені обставини судді розцінили як спосіб дискредитації суду, спробу вплинути на безсторонність суддів із метою спонукати їх до постановлення рішення на користь позивача.

За результатами перевірки повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Малиш Н.І., Баранник Н.П., Щербака А.А. про втручання в їхню діяльність та перешкоджання належній роботі щодо здійснення правосуддя 24 травня 2018 року ВРП вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами втручання в діяльність суддів.

Листом від 27 червня 2018 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що слідчим відділом Амур-Нижньодніпровського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області 24 квітня 2018 року за зверненням суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Малиш Н.І., Баранник Н.П. та Щербака А.А. внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактом можливого втручання в діяльність суддів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов’язків.

 

14 червня 2018 року ВРП ухвалила внести Генеральному прокурору подання з вимогою щомісячно інформувати про вжиті заходи та досягнуті результати у кримінальних провадженнях, порушених за фактами втручання у діяльність суддів районних судів міста Дніпропетровська: суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Мельниченка С.П., Ткаченко Н.В., Демидової С.О. та Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Ігнатенко В.В., Зосименко С.Г., Слюсар Л.П.

 

За повідомленням суддів, що надійшло до ВРП 13 квітня 2018 року, потерпілий Більцан К.М. неодноразово вчиняв протиправні дії, які полягають у здійсненні вручання у діяльність суддів під час розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Золоторога Г.В., передбаченого частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України.

Зокрема, від початку судового провадження в Індустріальному районному суді міста Дніпропетровська потерпілий Більцан К.М. у судових засіданнях та поза ними створив атмосферу відкритої агресії стосовно суддів, образливо висловлювався на адресу колегії суддів, інших суддів та голови цього суду, спільно з натовпом молодих людей влаштував пікет, внаслідок чого фактично було паралізовано роботу суду, тощо.

У повідомленні також йдеться про те, що викрики потерпілого у судових засіданнях спочатку сприймались суддями як наслідок підвищеної емоційної збудливості, а тому суд не розцінював їх як втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя. Водночас судді стверджують, що події 10 квітня 2018 року, коли підозрюваний повідомив неправдиву інформацію про отримання колегією суддів грошових коштів від обвинуваченого Золоторога Г.В. для прийняття вигідного для останнього рішення, засвідчили, що потерпілий має на меті саме втручання у діяльність суддів з метою ухвалення судом необхідного йому рішення про обрання стосовно обвинуваченого виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За результатами розгляду повідомлення вказаних суддів Вища рада правосуддя внесла Генеральному прокурору України подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, а також звернулася до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 21 лютого 2017 року.

На виконання рішення ВРП, Генеральна прокуратура України листом від 6 липня 2018 року повідомила, що рішення Вищої ради правосуддя направлено до прокуратури Дніпропетровської області для організації перевірки згідно з вимогами чинного законодавства.

 

Прес-центр судової влади України