Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від суддів Київського районного суду міста Одеси до ВРП надійшло додаткове повідомлення про втручання в їхню професійну діяльність

13 липня 2018, 16:08

У провадженні колегії суддів Київського районного суду міста Одеси у складі суддів Борщова І.О., Войтова Г.В. та Іванчука В.М. перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням осіб у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 187 Кримінального кодексу України, розгляд якого триває.

У травні 2018 року судді Київського районного суду міста Одеси Борщов І.О., Войтов Г.В. та Іванчук В.М. звернулися із повідомленням про втручання в їхню діяльність під час розгляду вказаної справи адвокатів та батька одного з обвинувачених.

Судді вказують, що за сприяння адвокатів та особи, яка назвалася помічником адвоката, у судове засідання 2 липня 2018 року прибули близько 40 осіб спортивної статури, які не є  учасниками судового провадження. За повідомленням суддів, деякі з цих осіб були напідпитку, поводили себе агресивно, вигукували образи на адресу суддів, сторін обвинувачення, працівників апарату суду, учасників судового провадження тощо. Фактично ними було заблокувано на годину в залі судового засідання обвинувача − прокурора Одеської місцевої прокуратури № 1, чим також, на думку суддів, створено перешкоди роботі суду.

Судді повідомляють, що під час подій, які розгорнулися у приміщенні суду, адвокат та інша особа у присутності «групи підтримки» давали інтерв’ю заздалегідь запрошеним ними телеканалам, «грали на публіку та робили з обвинувачених жертв процесуальних репресій з боку прокуратури і суду».

Борщов І.О., Войтов Г.В. та Іванчук В.М. зазначають, що наступного дня після вказаних подій, у соціальній мережі Facebook були опубліковані пости і відеоматеріали, які містили образи на адресу суддів і вислови із їх залякуванням.

За словами колегії суддів, внаслідок здійснення тиску на них, створення небезпеки для життя і здоров’я суддів, працівників апарату суду та інших осіб, ними з метою запобігання провокаціям і спробам силового звільнення з-під варти обвинувачених та забезпечення громадського порядку було прийнято рішення про залучення до врегулювання ситуації, що склалася, працівників поліції та Національної гвардії для забезпечення громадського порядку.

Борщов І.О., Войтов Г.В. та Іванчук В.М. вважають, що вказані дії адвокатів та інших осіб свідчать про протиправне втручання в діяльність суддів, спроби залякати їх та змінити неупереджене ставлення до сторін і справи в цілому.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України