Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд спростовує недостовірну інформацію, озвучену Білопільським міським головою Юрієм Зарком в інтерв’ю для газети «Білопільщина»

13 липня 2018, 16:02

У газеті «Білопільщина» №82-84 від 07 липня 2018 року опублікована стаття «Невже 20 років по тому жах у центрі Білопілля зникне?», в якій йде мова про триповерхове недобудоване приміщення в центрі Білопілля. У статті міститься інтерв’ю міського голови м. Білопілля Ю. Зарка, який зазначив про судовий розгляд справи наступне: «Податкова теж довго шукала у своїх паперах цю недоспоруду і не знайшла. Тож вихід один – в суд. Більше року тривала тяганина. Ми надавали купу документів, пояснювальних і підтверджуючих. Судові засідання то проводили, то переносили».

Інформація щодо тривалості розгляду справи, надання Білопільською міською радою купи документів не відповідає дійсності.

Білопільська міська рада звернулась до Білопільського районного суду Сумської області із заявою про визнання за територіальною громадою міста Білопілля Сумської області в особі Білопільської міської ради права власності на нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення (незавершене будівництво), які розташовані по вул. Сумській, 16 в м. Білопілля, 23 березня 2018 року.

Оскільки заява не відповідала вимогам Закону, вона була залишена судом без руху з метою надання міській раді терміну для усунення її недоліків, після усунення яких 03 квітня 2018 року провадження у зазначеній справі відкрито, розгляд заяви призначений на 08 травня 2018 року.

Проте, звернувшись до суду із заявою, Білопільська міська рада належним чином не підготувалась, не зібрала і не надала суду всіх необхідних документів, тому саме суд вимушений був вживати необхідних заходів щодо встановлення власника земельної ділянки, на якій розташовані спірні нежитлові приміщення, та особи, яка розпочала це будівництво (бо, як не дивно, на момент звернення із заявою до суду Білопільська міська рада не знала, що земля, на якій розташована ця будівля, належить саме їй та дану будівлю почала будувати Білопільська райспоживспілка, яка потім в грудні 1994 року продала її Державній податковій інспекції по Білопільському району).

08 травня 2018 року відбулось перше судове засідання. Але у зв’язку з тим, що вирішення питання про передачу безхазяйної будівлі територіальній громаді зачіпало інтереси Головного управління ДФС України у Сумській області, а дану особу Білопільська міська рада не зазначила як заінтересовану в своїй заяві, з якою звернулась до суду, що теж є обов’язковим відповідно до вимог ст. 332 ЦПК України, тому в справі була оголошена перерва і наступне судове засідання призначено на 23 травня 2018 року.

23 травня 2018 року від заінтересованих осіб в даній справі, а саме: Головного управління ДФС України у Сумській області та регіонального відділення Фонду державного майна України в Сумській області (який теж суд самостійно залучив, бо про нього Білопільська міська рада теж «забула» в заяві зазначити) не надійшло жодної відповіді з приводу належності нежитлових приміщень (незавершене будівництво), які розташовані по вул. Сумській, 16 в м. Білопілля, тому в справі знову була оголошена перерва до 13 червня 2018 року.

13 червня 2018 року справа була розглянута по суті і судом ухвалено рішення про передачу в комунальну власність територіальної громади міста Білопілля безхазяйного майна - нежитлових приміщень (об’єкт незавершеного будівництва з готовністю 45%), які розташовані по вул. Сумській, 16 в м. Білопілля.

Тобто, заява Білопільської міської ради до суду надійшла 23 березня 2018 року, провадженні в ній відкрито 03 квітня 2018 року, а 13 червня 2018 року вже ухвалено рішення. У справі відбулось лише 3 судові засідання, 2 з яких переносились у зв’язку з поважними причинами. З моменту звернення до суду із заявою і до винесення судом рішення міська рада лише 1 раз надавала суду додаткові пояснення та необхідні для розгляду справи документи.

Для інформації: відповідно до вимог ч. ч. 2,  3 ст. 335 Цивільного кодексу України безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

На облік як безхазяйне майно зазначена вище будівля державним реєстратором Білопільської міської ради була взята 17 травня 2016 року, у газеті «Білопільщина» інформація про взяття на облік даної будівлі, як безхазяйної, опублікована була ще 25 червня 2016 року. Таким чином, Білопільська міська рада мала вже право звернутись до суду із заявою, починаючи з 26 червня 2017 року. Але чомусь це зробила лише 23 березня 2018 року, при цьому звинувативши суд в тяганині при розгляді даної справи.

Інформацію про рух та розгляд зазначеної справи можна переглянути в Єдиному державному реєстрі судових рішень (справа №573/456/18, провадження №2-о/573/45/18).

 

За повідомленням прес-служби суду