Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Токмацький районний суд Запорізької області оприлюднив аналіз стану здійснення судочинства за перше півріччя 2018 року  

11 липня 2018, 12:13

 

АНАЛІЗ

стану здійснення судочинства Токмацьким районним судом Запорізької області 

за  I півріччя 2018 року.

Станом на 01.07.2018 року в Токмацькому районному суді Запорізької області  кількісний склад суддів за штатом становить – 9 суддів, мають повноваження щодо розгляду справ – 5 суддів.

За  I півріччя 2018 року  Токмацьким районним судом Запорізької області розглянуто:

  • Цивільне судочинство:

-    позовних заяв – 575; заяв про видачу/скасування судового наказу – 89; заяв окремого провадження – 64; клопотання, заяви, подання у порядку виконання судових рішень та рішень інших органів – 38;

Пред΄явлено до стягнення (заявлено позовних вимог) на суму                                       – 21 566 806,00 грн.

Присуджено до стягнення (задоволено позовних вимог) – 10 658 505, 00 грн.

  • Кримінальне судочиство:

-  кримінальних проваджень – 141; клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування – 497; справ в порядку виконання судових рішень – 49;

  • Адміністративне судочинство:

-     позовних заяв – 25; справ в порядку виконання судових рішень – 6;

  • Адміністративні правопорушення:

-    справ про адміністративні правопорушення – 255, у тому числі за корупційні правопорушення – 1; справ в порядку виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення – 13;

Відсоток розглянутих справ становить 94,9%.

Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітному періоді в розрахунку на одного суддю – 424 справи.

Середня кількість розгляду справ(днів) – 35 днів:

- цивільне судочинство – 49;

- кримінальне судочинство – 27;

- адміністративне судочинство – 65;

- про адміністративні правопорушення – 12.

Залишок нерозглянутих справ і матеріалів на кінець  I  півріччя 2018 року складає – 374 справи:

  • кримінальне судочинство – 106;
  • цивільне судочинство – 230;
  • адміністративне судочинство – 8;
  • адміністративні правопорушення – 30.

Основними причинами відкладення розгляду справ та тривалого знаходження кримінальних справ у провадженні суду пояснюється насамперед складністю розгляду справ, неприбуття обвинуваченого – 86 разів; неприбуття захисника – 18 разів; неприбуття свідків, потерпілих – 27 разів. Судді суду, у провадженні яких знаходяться кримінальні провадження, приймають всі необхідні заходи щодо забезпечення своєчасного та оперативного розгляду кримінальних справ: застосування приводу обвинуваченого – 30 разів, з яких невиконано привід – 10 разів; застосування приводу свідка – 23 рази, з яких привід не виконано – 6 разів; накладено грошове стягнення - 8 осіб.

По кримінальним провадженням в яких мали місце факти відкладення судових засідань у зв’язку з невиконням приводу обвинуваченого Токмацьким районним судом Запорізької області були  надіслані відповідні листи Начальнику ГУНП в Запорізькій області щодо проведення перевірки по факту невиконання ухвали Токмацького районного суду Запорізької області.

Судом постійно плануються заходи щодо поліпшення стану здійснення судочинства, зокрема, якості ухвалення судових рішень.

Судом забезпечується захист конституційних прав і свобод людини.

В суді регулярно вивчається стан додержання строків судового провадження у кримінальних справах щодо осіб, які тримаються під вартою. В суді запроваджений постійний контроль та здійснюються щомісячні перевірки за виконанням постанов суду про привід учасників судового процесу.

Розгляд всіх категорій справ знаходиться на постійному контролі у голови суду.

Аналізуючи наведене, можна дійти висновку, що порушення розумних строків при розгляді всіх категорій справ допускаються здебільшого з об’єктивних причин. Передусім, це велике навантаження на суддів (враховувати всі категорії справ), складність справ, несвоєчасне виконання органами міліції ухвал суддів про привід свідків, обвинувачених, потерпілих тощо.

 

За повідомленням прес-служби суду