Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Закарпатського окружного адміністративного суду взяли участь у прес-сніданках ВГО «Комітет виборців України»

11 липня 2018, 10:38

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Юрій Дору та суддя-спікер Зоя Плеханова взяли участь у прес-сніданках ВГО «Комітет виборців України» в рамках проекту « Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях » програми Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Оскільки кваліфікаційне оцінювання суддів є складовою частиною судової реформи,   а Юрій Дору та Зоя Плеханова, як і решта їх колег по суду, 02 липня 2018 року пройшли перший етап кваліфоцінювання –  успішно склали тести і написали практичне завдання, яке ще оцінюється,  розповіли присутнім  про нюанси та враження  від цього процесу.

Вони зазначили, що кількість питань на тестах збільшена з 500 до 750, а тривалість підготовки зменшилась до 3 тижнів, що спричиняє значне навантаження, так як судді до того ж розглядають справи.

Згадали вони і про технічні моменти – збій системи Ліга, через що  написання практичного завдання відтермінувалося на годину. Особливістю переатестації Юрій Дору вважає те , що її не можна перескладати,  якщо навіть випадково зіпсувався бланк, а враження від атестації неоднозначні.

Джерело - https://zaholovok.com.ua/v-uzhgorodi-obgovorili-vazhlivii-napryamok-sudovoji-reformi-%E2%80%93-pereatestatsiyu-suddiv

Зоя Плеханова вважає дискримінацією в частині позбавлення  суддів можливості писати практичне завдання від руки, оскільки різні судді по-різному володіють технікою набору тексту, спеціальної підготовки з цього приводу не проходили, і для суддів старшого покоління це є суттєвим моментом при виконанні завдання. Також вона зазначила, що за оцінками європейських спостерігачів іспитів для суддів такої складності, як в нашій державі, немає в жодній країні,  і вважає, що судова реформа в Україні набрала глобальних масштабів,  результатом якої має бути  відновлення довіри до судової влади.

Джерело - https://zaholovok.com.ua/sudova-reforma-v-ukrajini-ne-maje-pretsedentiv-u-sviti-%E2%80%93-suddya-zakarpatskogo-okruzhnogo

Зазначимо, що  у Закарпатському окружному адміністративному суді з 13 суддів троє вже  успішно пройшли кваліфоцінювання.

Наступним етапом перекваліфікації стануть психологічні тести на професійну придатність, а заключним завданням є співбесіда з представниками Вищої кваліфікаційної комісії. Якщо ж суддя не впорається  з попереднім завданням, або не набере відповідну кількість балів, то це значить, що він кваліфоцінювання не пройшов, що є підставою для звільнення.

Дмитро Тужанський, керівник Закарпатського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України» зазначив, що метою таких зустрічей є інформування громадськості про основні аспекти судової реформи та показати складність процесу на прикладі конкретних судів . Також він звернув увагу присутніх на позитивну тенденцію - готовність суддів, зокрема Закарпатського окружного адміністративного суду, спілкуватися  з журналістами та громадськістю.

Зустрічі пройшли у доброзичливій та невимушеній атмосфері.

 

За повідомленням прес-служби суду