Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ізюмським міськрайонним судом узагальнено практику розгляду цивільних справ щодо розірвання шлюбу  

10 липня 2018, 16:45

              Жодна закохана пара, що йде за руки в РАЦС подавати заяву про укладення шлюбу, навіть в думках не допустить, що одного разу може подати позовну заяву про розлучення до суду.

            З початку 2018  року до  Ізюмського міськрайонного суду Харківської області надійшло 105 цивільних справ про розірвання шлюбу. Розглядаючи справи цієї категорії, суд вживав заходів для  примирення подружжя.  Сімейним парам, один із подружжя яких, все ж робив спроби зберегти сім’ю, суд надавав термін для примирення, однак, в більшості випадків, позитивних змін не відбувалося  і  76 шлюбів було розірвано судом. Лише в одному випадку в залі засідання подружжя помирилось.

             Сімейним Кодексом України передбачено, що позов  про розірвання шлюбу може бути поданий  одним із подружжя (стаття 110 СК України). Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини  крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини.

            При прийнятті рішення про розірвання шлюбу,  суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини розірвання шлюбу,   бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя. Суд ухвалює рішення про розірвання    шлюбу,   якщо  буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам хоча б одного з них,  інтересам   їхніх дітей. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

 

 

За повідомленням прес-служби суду