Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області відмовив у задоволенні апеляційної скарги особи, у зв’язку з тим, що, прав власності на нерухоме майно не було своєчасно зареєстровано у встановленому законом порядку  

10 липня 2018, 14:44

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга представників Л.О.– Х.Р,М. та К. Г.І. на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 12 грудня 2017 року, яким у задоволенні позову Л.О. про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом відмовлено.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, 05.11.2011 року помер Л.Г.,  що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Л.Г.П. був рідним братом позивача, Л.О, що підтверджується свідоцтвом про народження.

 На підставі рішення Приморського районного суду м. Одеси  від 2003 року по справі

Л.Г.П. належала ¼ частина квартири в  будинку  по вул. Рішельєвській у м. Одесі.

02.04.2012 року позивач звернувся до Сьомої одеської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини щодо майна Л.Г.П. Того ж дня з заявою про відмову від прийняття спадщини на користь Л.О. звернулась його мати та відповідно мати померлого – Л.Е.Л.

01.03.2016 року позивач звернувся до Сьомої одеської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/4 частку квартири  яка розташована в м. Одесі по вул. Рішельєвській .

01.03.2016 року позивачу у видачі свідоцтва про спадщину було відмовлено постановою державного нотаріуса Сьомої одеської державної нотаріальної контори М. Л.В., оскільки право власності на зазначену частку квартири не зареєстровано Л.Г.П. у встановленому законом порядку.

Л.Г.П. за життя не набув права власності на 1/4 квартири  вул. Рішельєвській в м. Одесі, оскільки право власності на зазначену частку квартири не було зареєстровано, а отже і Л.О. не має право спадкувати 1/4 частину даної частки спірної квартири після смерті його брата, що також і зазначено в постанові про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 01.03.2016 р., де в абзаці № 11 чітко вказано, що згідно цивільного законодавства , що діяло на момент винесення рішення Приморським районним судом м. Одеси  на цей час право власності на нерухоме майно , перехід і припинення підлягають реєстрації.

Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 28.11.2003 року про визнання права власності на 1/4 частину квартири під, яка розташована в м. Одесі по вул. Рішельєвській  згідно з реєстру прав власності на нерухоме майно, право власності на вищезазначену частку квартири не зареєстровано у встановленому законом порядку.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу  представників Л.О. – Х.Р.М.  та К.Г.І. колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення Приморського районного суду м. Одеси від 12 грудня 2017 року залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером:  522/4689/16-ц

 

 

За повідомленням прес-служби суду