Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Самарському районному суді м. Дніпропетровська відбулася зустріч із присяжними  

10 липня 2018, 09:28

Голова суду  продовжує організовувати співпрацю з суміжними процесуальними  інститутами для ефективного здійснення правосуддя

 

         Самарський районний суд м. Дніпропетровська один із небагатьох судів міста, де працює інститут присяжних. Кількість справ за їх участю досить велика, тому що розглядаються не тільки справи нашого району, а й інших районів міста, які розподіляє Апеляційний суд Дніпропетровської області. А тому виникають питання і у суду, і у присяжних як максимально ефективно організувати спільну роботу.

        Для цього голова суду Кушнірчук Р.О. провів нараду з присяжними, де роз’яснив їм їхні процесуальні права і обов’язки, ознайомив з судовою практикою розгляду справ за участю присяжних. Також в нараді взяв участь суддя Сухоруков А.О., який розглядає справи разом з присяжними.

       Голова зауважив, що деякі присяжні запізнюються на судові засідання, або взагалі не з’являються, та не повідомляють про свою відсутність, чим ускладнюють розгляд справ та затягують строки їх розгляду, які передбачені процесуальним законодавством. На щастя, це поодинокі випадки, але їх слід уникати.

       У нашому суді із 10 штатних одиниць суддів – тільки 6 здійснюють правосуддя, 1 суддя чекає призначення безстроково, та 3 вакантні посади. А відтак, навантаження дуже велике і затягування розгляду справ вкрай негативно позначається на ефективності здійснення правосуддя.

       Присяжні поділились своїм баченням співпраці з судом. Розповіли про проблеми з виїзними засіданнями у психіатричній лікарні (яка територіально віддалена від суду), через що засідання іноді затримуються.

       Питання у присяжних були і стосовно обліку їх робочого часу у суді, та, відповідно, оплату праці.

        На прохання присяжних, для зручності,  їм буде виділено приміщення для очікування початку судових засідань.

       Судді подякували присяжним за їх активну роботу, небайдужість до загальної справи та намітили план спільної роботи.

 

За повідомленням прес-служби суду