Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь в обговоренні інституту пробації в Україні  

25 червня 2018, 17:55

22 червня 2018 року заступник голови Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна, суддя ККС ВС Лев Кишакевич та суддя Великої Палати ВС Олександра Яновська взяли участь у роботі міжнародного круглого столу «Теоретичні та практичні аспекти інституту пробації в Україні», організованого Національною академією прокуратури України.

Метою проведення заходу стало об’єднання зусиль науковців і практиків для розв’язання проблемних питань щодо застосування інституту пробації під час розгляду кримінальних проваджень у судовому порядку, а також вироблення рекомендацій з удосконалення кримінального, кримінального процесуального та кримінально-виконавчого законодавства.

Валентина Щепоткіна наголосила на важливості належного функціонування в Україні повноцінного інституту пробації, що базується на міжнародно-правових стандартах прав людини. Суддя також зазначила, що досвід європейських держав підтверджує, що цей механізм надає нові можливості для роботи з правопорушниками.

Заступник голови ККС ВС приділила також увагу обговоренню проблеми досудової доповіді як однієї з форм досудової пробації. Зокрема, суддя сказала про можливість продовження строків підготовки досудової доповіді за зверненням представника уповноваженого органу з питань пробації або учасників процесу за наявності для цього підстав, передбачених КПК України.

Лев Кишакевич поінформував учасників заходу про етапи розвитку інституту пробації в Україні та окреслив основні проблеми, які виникають під час розгляду в суді питання про необхідність складення досудової доповіді щодо обвинуваченого та процедури складання документа. Суддя ККС ВС зауважив, що ще з 2012 року, до прийняття Закону України «Про пробацію», українські суди активно співпрацювали з міжнародними проектами щодо функціонування інституту пробації.

Олександра Яновська проаналізувала поняття щодо рівності сторін у досудових пробаційних процедурах. Учасники обговорили також ролі захисників та прокурорів під час складання досудової доповіді та реалізації принципу змагальності при оцінюванні результатів доповіді в судовому засіданні.

Учасники заходу обмінялися думками стосовно проблемних питань в інституті пробації та звернули увагу на необхідність вироблення єдиних підходів до розуміння мети впровадження пробації в Україні, а саме сприяння зменшенню кола осіб, до яких може бути застосоване тюремне ув’язнення, та, відповідно, застосування до них альтернативних заходів кримінально-правового впливу. Жваву дискусію викликала тема практичного застосування деяких вимог інституту досудової пробації, до прикладу, чи слід вважати недотримання вимог закону під час складання досудової доповіді у кримінальному провадженні суттєвим порушенням вимог кримінального процесуального закону). Учасники також розглянули актуальні питання, пов’язані з реалізацією процесуальних повноважень учасників судового провадження при здійсненні досудової пробації, та звернули увагу на необхідність удосконалення нормативно-правового регулювання інституту пробації в Україні.

З метою вдосконалення ефективності практичних аспектів інституту пробації в Україні було запропоновано провести спільні навчання усіх учасників процесу.

За результатами круглого столу планується видання матеріалів міжнародного круглого столу «Теоретичні та практичні аспекти інституту пробації в Україні» з однойменною назвою.

У роботі міжнародного круглого столу взяли участь представники Генеральної прокуратури України та регіональних прокуратур, адвокати та науковці.

За повідомленням прес-служби суду