Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гершу і Цілю засудили до 10 років таборів - перший вирок Хмельницького міськрайонного суду

21 червня 2018, 14:51

Кожен із нас – працівників суду в зв’язку з виконанням посадових обов’язків неодноразово щоденно звертається до архіву суду щодо витребування тієї чи іншої справи, як і громадяни, що звертаються за отриманням рішень суду 10-20 річної давності.

Тож нам стало цікаво, яким роком датовано найдавніший вирок суду, що зберігається в архіві нашого суду. Так ми віднайшли збірку вироків по кримінальних справах за 1936 – 1952 роки.  В даній збірці першим і найстарішим є вирок датований 14 серпням 1936 року.

Справи на той час розглядались Проскурівським  народним судом, а головуючим по справі був суддя  Ніскевич (ініціали не вказано), також в складі суду вказано двох народних засідателів, секретаря, з участю прокурора та двох оборонців (адвокатів ).

Справу слухали по обвинуваченню  Неміченізера Герща, 38 років та  Кочан Цілі Менделеївни. Чоловік та жінка обвинувачувались  у систематичній скупці та перепродажі мануфактури, що напевно є дивним для нашого часу, оскільки для нас то є щоденна дійсність. Так судом було встановлено, що Неміченізер з допомогою своєї дружини  завербував  Кочан Цілю, яка спродувала мануфактуру по спекулятивним цінам. При цьому, з кожного проданого товару вона сплачувала Гершу 1.5-2 карбованці.

Суд визнав винними Неміченізера Гершу та Кочан Цілю винними та засудив останню  до некваліфікованої примусової  праці терміном на один рік, яку жінка відбувала по місцю своєї роботи в межах Проскурівського району без конфіскації майна.  Герша було засуджено  до позбавлення волі  в далеких таборах союзу терміном на 10 років. До набуття вироком чинності  засудженого залишено під вартою  в проскурівській тюрмі. Крім того, зараховано термін перебування під вартою в час відбуття покарання.

 

За повідомленням прес-служби суду