Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд започаткував новий освітній проект для студентів-журналістів

18 червня 2018, 14:39

На минулому тижні стартував новий освітній проект «Судді та журналісти: ефективна взаємодія у сучасному інформаційному просторі». Ініціатором проекту виступив голова Вінницького міського суду Вінницької області Андрій Михайленко. На думку очільника суду метою даного заходу є створення та налагодження ефективної системи взаємодії судів та майбутніх представників засобів масової інформації, ознайомлення майбутніх журналістів зі специфікою їхньої роботи у судах і, зокрема, у судових засіданнях. Організувала та модерувала просвітницький захід заступник керівника апарату Руслана Федорова, а «тренувала» молодь – прес-секретар суду Каріна Тарасова.

За програмою, учасники заходу – студенти-журналісти 1 курсу Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, працювали у вузькій для своєї майбутньої професії спеціалізації – судовій журналістиці. Так, упродовж двох днів студенти мали можливість побачити роботу одного із найбільших судів України – Вінницького міського суду Вінницької області, взяти участь у судовому засіданні при розгляді кримінальної справи, побесідувати у форматі «питання-відповідь» із головою суду Андрієм Михайленком, поговорити із суддею-спікером Ярославом Іванченком та прослухати семінар-тренінг на тему: «Судді та журналісти: ефективна взаємодія у сучасному інформаційному просторі».

День перший…

В рамках проекту, для студентів організували оглядову екскурсію судом, аби молоді журналісти на власні очі побачили роботу служителів Феміди.

«Сьогодні, судова журналістика має важливе суспільне значення, оскільки в демократичному суспільстві професійне висвітлення судової проблематики – це ще й запорука громадського контролю судової гілки влади. Саме виходячи з останніх сучасних тенденцій виникла потреба надати журналістам певні юридичні роз’яснення, технології отримання інформації про діяльність судів. І тому, для того, аби Ви – молоде покоління журналістів, справді компетентно висвітлювали судову тематику, Вінницький міський суд Вінницької області створив даний освітній проект» – почала розмову зі студентами заступник керівника апарату Руслана Федорова.

Після вступного слова модератора заходу, прогресивна молодь мала можливість ознайомитися з роботою канцелярії суду, де присутні  дізналися  про  реєстрацію,  рух документів, що надходять до суду  та  порядок  роботи  з  ними  в  програмі  «Документообіг загальних судів» (Д-3).

Далі, студенти-правники спустилися до архіву суду, де наразі зберігається понад півтора мільйони справ, серед яких є рішення датовані ще 1944 роком. Діти були вражені масштабами архіву, у якому численні стелажі зі справами утворили коридори зигзагоподібної форми, іншими словами – лабіринт, де реально можна заблукати. Зважаючи на те, що журналісти – це шукачі сенсацій, студентів зацікавили історії про місцевих привидів, таких собі невидимих жителів архіву суду. Так, діти запам’ятали один випадок, який стався з начальником архіву та її колегами. Якось  вони довго не могли знайти одну справу, тоді вирішили задобрити невидимих істот солодощами. Ввечері залишили цукерки на столі, а зранку їх уже не було. Працівники не на жарт перелякалися, але пізніше виявилося, що солодощі забрала прибиральниця. Але найцікавішим виявилося те, що цього ж дня керівник архівного відділу знайшла потрібну їй справу.

Звичайно, після прогулянок кулуарами суду, цікавих історій та жартів, важко переключитися на серйозні теми, але пропозиція організаторів заходу про можливість побувати у судовому засіданні дуже зацікавила студентів-журналістів. Тому, після того як їх ознайомили з етичними та процесуальними нормами поведінки у судовому засіданні, учасники проекту «наживо» спостерігали за розглядом кримінального провадження.

По тому, першокурсники спілкувались із суддею-спікером Ярославом Іванченком, який розповідав про суд, як установу, де здійснюється захист прав та свобод людини. На думку Ярослава Миколайовича, суд – це не кіно, а структура, де вирішуються долі людей. Тому, суддя-спікер наголосив, що кожен громадянин має право на особисте життя без суспільного інтересу, тому на цей аспект потрібно звернути увагу і журналістам.

«Журналісти – це надзвичайно важлива і відповідальна професія. Саме Ви формуєте громадську думку, відкриваєте очі людей на суспільно-значущі проблеми. Люди мають знати, що насправді відбувається в країні, зокрема – у судовій владі. Тому, журналістський інформаційний продукт має бути максимально доступним, правдивим та об’єктивним, оскільки створений для людей» – долучився до розмови очільник суду Андрій Михайленко.

Далі голова суду відповідав на запитання майбутніх представників засобів масової інформації.

Після тренінгу, студенти-журналісти подякували суддям та організаторам освітньої зустрічі за інформаційний та насичений на емоції день.

День другий…

Наступного дня, але вже у стінах свого університету, майбутні журналісти стали учасниками семінар-тренінгу на тему: «Судді та журналісти: ефективна взаємодія у сучасному інформаційному просторі». Тренерами виступили заступник керівника апарату Руслана Федорова та прес-секретар суду Каріна Тарасова.

В рамках зустрічі, присутні обговорювали питання взаємодії між засобами масової інформації та судовою владою. Зокрема, лектори говорили про функції та завдання прес-служби суду, створювали портрет-характеристику ідеального прес-секретаря, спростовували міфи про комунікацію, аналізували кодекси етики журналістів та суддів, порівнювали процесуальне законодавство щодо гласності та відкритості судового процесу, розмовляли про особливості написання матеріалів на судову тематику, враховуючи презумпцію невинуватості.

Щоб інформація була максимально доступною та потрібною, тренери для студентів підготували мультимедійну презентацію та роздаткові матеріали – витяги із законодавства, пам’ятки для журналістів.

 «Я Вам бажаю, щоб Ви стали справжніми професійними журналістами, створювали лише якісний контент, якому довірятимуть люди. Надіюся, що Ваші імена будуть відомі на увесь світ. І навіть десь за океаном, лорд, бізнесмен чи актор, смакуючи ранкову каву, читатиме саме Ваш матеріал» – побажала студентам Руслана Федорова.

Після інформаційного заходу молодь отримала сертифікати про участь у дводенному тренінгу.

Нагадуємо, що проект «Судді та журналісти: ефективна взаємодія у сучасному інформаційному просторі» Вінницький міський суд Вінницької області започаткував та вперше реалізував ще у червні 2017 року. Тоді студенти-журналісти четвертого курсу факультету філології й журналістики імені М. Стельмаха ВДПУ ім. М. Коцюбинського стали першими випускниками навчального курсу. Проект створено для того, аби майбутні медійники і газетярі вже зі студентських лав формували індивідуальну думку про судову владу, при цьому, щоб ніхто не міг маніпулювати їхньою свідомістю і використовувати у власних цілях після того, як вони отримають дипломи і почнуть професійну діяльність.

Тож, на цьому співпраця між судом та університетом не закінчується. Вінницький міський суд Вінницької області планує постійну комунікацію зі студентами-журналістами в такому ж освітньому форматі.

Тому, далі буде…

День перший

 

 

 

 

 

 

 

День другий

 

 

 

За повідомленням прес-служби суду