Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Найбільший виклик, який стоїть перед ДСА України – це впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в судах до 1 січня 2019 року", - Сергій Чорнуцький

18 червня 2018, 13:55

Впродовж двох днів (13-14 червня 2018 року) в Києві відбувався VI Міжнародний судово-юридичний форум. Учасники Форуму обговорили питання судової реформи в Україні, її здобутки і подальші кроки. Зокрема, під час Форуму розглянуто міжнародний та український досвід щодо утвердження незалежності суддів, проаналізовано тенденції актуальних практик (корпоративних, податкових, банківських спорів, банкрутства, кримінальної відповідальності, майбутнє арбітражу і альтернативних способів вирішення спорів в Україні) крізь призму новацій процесуального законодавства, обговорено питання кадрового забезпечення правосуддя, нові можливості, виклики і перспективи інституту адвокатури, а також головний індикатор ефективності судової системи – виконання судових рішень.

У перший день Форуму очільники судових установ ділились результатами роботи та очікуваннями від судової реформи, а другий - стартував з міжнародної панельної дискусії "Міжнародні стандарти судочинства і національні правові традиції". Модераторами дискусії виступили член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова і партнер ЮК EQUITY Олег Малиневский. Малиневський наголосив, що Україна реформує судову систему упродовж усієї незалежності країни, але саме ця хвиля судової реформи спрямована на впровадження міжнародних стандартів та імплементацію кращих практик.

Серед учасників останньої панельної дискусії: суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Костянтин Пільков, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, Генеральний секретар Конституційного Суду Литовської Республіки Інгріда Данелієне, голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України Микола Селівон, заступник бізнес-омбудсмена в Україні Ярослав Грегірчак, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, партнер Юридичної фірми Sayenko Kharenko Олександр Друг і професор права Маастрихтського університету (Нідерланди) Ремко Ван Рі.

В своїй доповіді заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький порушив питання організаційного і фінансового забезпечення діяльності судової системи. За його словами, із необхідних 17 млрд грн на потреби судової системи у бюджеті затверджено витрати на суму 13 млрд грн, що становить 78%. Ті 22 відсотки, що не покриті, то це капітальні видатки, капітальні ремонти приміщень  та придбання техніки. "Якщо говорити про динаміку фінансового забезпечення судів, то ми констатуємо, що це найвищий показник за останні роки. Адже в 2010, 2011 роках фінансові потреби судової гілки влади покривались лише на 30-40% від потреби», - додав Сергій Чорнуцький.

Заступник Голови ДСА України також поінформував присутніх про співпрацю з Міністерством юстиції України задля поліпшення забезпечення доступу нотаріусів та інших відповідальних працівників до реєстрів. "Ми маємо плани доопрацювати це питання до 1 жовтня 2018 року. Це дасть змогу зацікавленим сторонам отримувати інформацію, не звертаючись з електронним запитом, а у автоматичному режимі, що значно полегшить роботу», - резюмував заступник Голови ДСА України.

Щодо запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в судах, то в цьому напрямку роботи розпочалися, визначено інтегратора побудови майбутньої системи, Державною судовою адміністрацією України затверджено Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

"Нещодавно відбулась презентація одиного із модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, - сервісу "Електронний суд", за допомогою якого громадянин, скориставшись електронним цифровим підписом, може подати електронний позов до суду, сплатити судовий збір, надати суду необхідні документи, отримати судове рішення тощо", - відзначив Заступник Голови ДСА України. Сергій Чорнуцький наголосив, що на сьогодні система "Електронний суд" тестується у 18 пілотних судах в чотирьох регіонах України.

 За повідомленням прес-служби ДСА України