Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося засідання Керівного комітету проекту Twinning

18 червня 2018, 11:53

15 червня 2018 року відбулось обговорення квартального звіту проекту Twinning, діяльність якого спрямована на посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні, а також учасники заходу визначилися з планами щодо подальшого впровадження проекту.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв зазначив, що для зміцнення довіри суспільства до судової системи необхідно покращувати організацію роботи та працювати на підвищення результативності функціонування Верховного Суду. Тому для України корисний міжнародний досвід для запозичення найкращих практик у сфері правосуддя.

Всеволод Князєв також озвучив нагальні робочі питання, які потребують вирішення та удосконалення, – це і запуск електронного судочинства та документообігу, і, відповідно, зменшення паперової складової діловодства, забезпечення ефективного судового менеджменту та налагодження комунікаційних зв’язків. Ці фактори сприятимуть зручності громадян і доступності правосуддя.

Судді Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима, Олена Кібенко, Лариса Рогач та Віталій Уркевич внесли пропозиції стосовно аспектів, які актуальні для плідної співпраці та досягнення кращих результатів. Важливими на сьогодні є моделі функціонування верховних судів іноземних країн як зі схожою структурою, так і відмінною від Верховного Суду для порівняння. Також цікавими будуть приклади держав, які стикаються з подібними проблемами і знаходять шляхи їх розв’язання. Судді висловили переконання, що найдієвішим форматом взаємодії в рамках проекту Twinning буде участь кожного у заходах для обміну думками, досвідом та інформацією.

Керівник проекту Twinning, віце-президент Вищого суду землі в Кельні Федеративної Республіки Німеччина Крістіан Шмітц-Юстен позитивно оцінив зацікавленість представників Верховного Суду у співпраці з цим проектом та активну участь у налагодженні процесів діяльності Суду, що має велике значення для судової системи держави. Колегу підтримав менеджер сектору юстиції Представництва ЄС в Україні Андрій Співак, засвідчивши готовність і надалі співпрацювати з Верховним Судом.

Керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка запропонувала варіанти залучення працівників апарату до навчання для підвищення рівня продуктивності й теми, зокрема ті, що стосуються потрібного в сучасних умовах вивчення методик стресостійкості й запобігання професійного вигорання.

Хід реалізації проекту Twinning презентували його постійний радник, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Бріеде та партнер постійного радника зазначеного проекту, начальник відділу міжнародної правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Керівник проекту Twinning від країни-бенефіціара, суддя Верховного Суду України Олег Кривенда оцінив здобутки діяльності проекту, вказавши на необхідність корегування планів його здійснення для виконання поставлених завдань.

У зустрічі також взяли участь менеджер Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Крістіан Шустер, заступник директора, спеціаліст з розробки програм підготовки суддів Центру підготовки суддів Латвійської Республіки Інесе Авота, експерт з проведення тренінгів для тренерів, національний та міжнародний консультант у методологічній сфері для місцевих органів управління, Міністерства освіти, Центру підготовки суддів Латвійської Республіки та інших організацій Інга Павула, експерт в галузі юстиції та безпеки Консуело Наварро, заступник керівника апарату – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богданюк, заступник керівника апарату – керівник секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Наталія Пляс.

За повідомленням прес-служби суду